Οι ακαταμάχητοι γοητευτικοί άνθρωποι! Πως θα τους μιμηθούμε.

Οι ακαταμάχητοι γοητευτικοί άνθρωποι! Πως θα τους μιμηθούμε.

Ομορφιά πάση θυσία;

Η ομορφιά που βασίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι υπερτιμημένη. Σε πολλά μάλιστα άγουρα μυαλά, η εξωτερική ομορφιά φαντάζει σαν το εισιτήριο για την επιτυχία. Αλλά τι θεωρούμε ακριβώς επιτυχία;

Στο μυαλό μου έρχεται τώρα μια έρευνα που δείχνει πολύ παραστατικά το θέμα.

Συγκεκριμένα η μελέτη αυτή κατέγραφε το προφίλ των γυναικών που αυτοκτονούν. Έψαχνε το βαθύτερο αίτιο που κάνει τις γυναίκες να βάζουν τέλος στη ζωή τους.. Παρατηρήθηκε λοιπόν πως ένας αριθμός (γύρω στο 70% αυτών των γυναικών) είχε κάνει στο παρελθόν (από ένα –έως και 2 χρόνια πριν) πλαστική στήθους. Σύμφωνα με τις μελέτες και τα στοιχεία, αυτές οι γυναίκες πίστευαν πως θα έβρισκαν ευκολότερα σύντροφο με έναν υπερμέγεθες μαστό. Τελικά δεν τα κατάφεραν. Αλλά αναρωτιέται κανείς στην περίπτωση που το επιτύγχαναν, μπορούσαν τελικά αυτές οι συγκεκριμένες γυναίκες να νιώσουν πλήρεις; Να αγγίξουν την ευτυχία με ένα «καλό» γάμο και να επιτύχουν στην ανατροφή των παιδιών τους που ήταν τάχα ο τελικός στόχος τους; Θα τα κατάφερναν; Μπορείς τελικά να στηρίζεις όλες τις φιλοδοξίες σου σε δύο βυζιά αγνοώντας τις βαθύτερες επιθυμίες σου;

Ζούμε σε μια πνιγηρή εποχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται σαν άδεια σακιά χωρίς καμία αξία. Χάθηκε κάθε ηθικός φραγμός. Κάθε όριο πειθαρχίας και συνεπώς κάθε ελευθερία από τον άνθρωπο. Κυκλοφορεί αποχυμωμένος γιατί δεν έχει καμία κτήση. Έμαθε να παίρνει αξία από τα αντικείμενα που μόλις του στερήθηκαν λόγω κρίσης. Καιρός να στραφεί προς τα μέσα να γίνει γοητευτικός και γητευτής. Όχι για να γίνει αρεστός στους άλλους αλλά για να αγαπήσει τον εαυτό του.

Συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχουμε καιρό να γοητευθούμε. Αναζητούμε το γρήγορο αυνανιστικό ερέθισμα από τον άλλον ώστε να μας πείσει ότι αξίζει τον κόπο. Δείχνουμε ευκολότερα πλέον το βρακί μας στα κοινωνικά δίκτυα παρά την καρδιά μας σε μια συνάντηση κατά πρόσωπο.

Η μοναξιά μέσα από την αγωνία στις γυναίκες.

Οι γυναίκες φαινομενικά μοιάζουν να μπαίνουν με ενθουσιασμό στο τριπάκι της ωραιοπάθειας αυτό όμως γίνεται, κάτω από την διαρκή πίεση για το "τι θέλουν οι άνδρες". Όπως λόγου χάρη με συμβουλές του τύπου: "πως θα γίνεις σέξι για να τον κατακτήσεις", που κυκλοφορούν σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Και ούτε ένα άρθρο δεν θα βρεις που να απευθύνεται σε γυναίκες με τίτλο όμως, που να λέει: "Τρόποι να αρέσεις στον εαυτό σου!"

Δεν μιλάω σαν φεμινίστρια αλλά σαν άνθρωπος. Το να κυκλοφορούμε όχι υπαινικτικά προκλητικές (όπως θα ήταν ενδιαφέρον) αλλά πρόστυχες διαδηλώνοντας το προφανές (όλες έχουν 2 βυζιά κι έναν κώλο) δεν μας κάνει προκλητικές, αλλά απελπισμένες σαν αρπαχτικά. Τα υπερμεγέθη μέλη δεν μας κάνουν καν όμορφες. Ψάχνοντας το μπόλικο στην πραμάτεια μας. χάσαμε την αίσθηση της κομψότητας, της χάρης, της ουσίας.

Λίγες είναι οι γυναίκες που η αξία τους διαρκεί περισσότερο από την ομορφιά τους. Λα Ροσφουκώ.

Η γοητεία δεν είναι πρόστυχη όπως θέλει να μας πείσει η τρέχουσα αισθητική. Γι αυτό βλέπουμε δυστυχώς δυστυχισμένα ημίγυμνα πλάσματα να περιφέρονται σαν εμπόρευμα αναζητώντας ένα ζεστό χέρι να ακουμπήσει το παγωμένο δικό τους χέρι. Τα ξημερώματα σέρνουν τα βήματα τους πάνω στα σεξουαλικά τους ψηλοτάκουνα πιο μόνες από όσο νιώθουν όταν φοράνε τις φθαρμένες χειμωνιάτικες κάλτσες τους τρώγοντας μοναχικές μπροστά την τηλεόραση.

Πολύ μακιγιάζ και λίγα ρούχα, αποτελούν πάντα ένα αλάνθαστο σημάδι απελπισίας σε μια γυναίκα.Όσκαρ Ουάιλντ

Φταίει όμως γι αυτό και η γενικότερη αντίληψη που την έχουμε όλοι. Το χρήμα είναι δείκτης αξίας. Και τώρα και πάντα. Έχουμε μάθει πως αν δεν είσαι όμορφος-η ή ελκυστικός, μπορείς ν αντικαταστήσεις την ομορφιά με το Έχω. Έχω ένα ακριβό αυτοκίνητο, ένα ζευγάρι τροφαντό οπίσθιο, ένα τρανταχτό στήθος έχω βεντουζάτα καρτουνίστικα χείλη σαν ξεβουλωτήρια νιπτήρων.

Κυνικός είναι αυτός που ξέρει την τιμή όλων των πραγμάτων, αλλά την αξία κανενός.Όσκαρ Ουάιλντ

Ποια είναι όμως η αξία των γοητευτικών ανθρώπων;

Οι αληθινά όμορφοι άνθρωποι που έχουν ομορφιά με διάρκεια μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν έχουν τίποτα. Αλλά κατέχουν.

Τι κατέχουν;

Τον εαυτό τους.

Έχουν χαρακτήρα, προσωπικότητα και δύο μάτια που την δείχνουν. Την εξιστορούν χωρίς να λένε τίποτα αλλά και τα πάντα. Φυσικά και φροντίζουν την ομορφιά τους. Μα είναι πολύ ό-μ-ο-ρ-φ-η και διασκεδαστική ασχολία. Φροντίζουν τα ρούχα τους, το δέρμα τους, την όψη τους και φοράνε καλλυντικά. Με μια διαφορά όμως. Πολύ σημαντική. Δεν κοπιάρουν κανέναν. Δεν μιμούνται κάποιον άλλον. Δεν ακολουθούν την μόδα δεν θέλουν να ξεπεράσουν καμία ή κανέναν σταρ του σινεμά. Ούτε τον γείτονα. Θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Να γίνουν καλύτεροι ως τέτοιοι που είναι. Όλα είναι θεμιτά γιατί το θέμα δεν είναι το μέσον αλλά ο στόχος. Άλλο να θες να υπερβείς τον χθεσινό εαυτό σου κι άλλο την προπέρσινη Μόνικα Μπελούτσι. Έχει μεγάλη διαφορά.

Η μόδα είναι μια μορφή ασχήμιας τόσο απαράδεκτη, που είμαστε αναγκασμένοι να την αλλάζουμε κάθε έξι μήνες. Όσκαρ Ουάιλντ

Ότι κι αν είμαστε, μικροί, φοβισμένοι ή αντιήρωες, πρέπει να μας αγαπήσουμε και να μας εξελίξουμε. Αν αγαπάμε τα ψέματα που πλασάρουμε στον εαυτό μας, θα ερωτευόμαστε και τους ψεύτικους εαυτούς των άλλων. Θα αισθανόμαστε στο τέλος προδομένοι και ξεγελασμένοι ενώ πρώτοι ρίξαμε την μπανανόφλουδα. Αν σου αρέσουν τα ψέματα σε έναν άνθρωπο που ερωτεύεσαι, τότε σίγουρα ο πολιτικός που θα ψηφίσεις θα είναι κι αυτός ψεύτης. Έτσι πάει. Όλα είναι θέμα πολιτικής.

Στην αγάπη αρχίζουμε απατώντας τον εαυτό μας. Μόνο αργότερα απατούμε τους άλλους. Όσκαρ Ουάιλντ

Η γοητεία είναι ανεξήγητη. Το αίτιο της είναι κάπου κρυμμένο βαθιά και προφυλαγμένο από τον ίδιο της τον κάτοχο. Σε μερικά πράγματα η γνώση δεν βοηθάει. Μια πολύ όμορφη γυναίκα ας πούμε ή ένας άντρας θεός που έχουν επίγνωση της ομορφιάς τους, παύουν να είναι γοητευτικοί. Ο αληθινά όμορφος και γοητευτικός άνθρωπος είναι όμορφος χωρίς να το ξέρει. Ή καλύτερα χωρίς να θέλει να το ξέρει. Ένας αληθινά όμορφος άνθρωπος δεν αγωνιά για την εικόνα του φορτώνοντας τον εαυτό του με πλουμίδια που δεν του ταιριάζουν. Δεν πασχίζει να αποδείξει τίποτε. Είναι όμορφος και το ξέρει και πάει παρακάτω. Δεν χώνει την όποια ομορφιά του η την πολυξερίαση του στην μύτη του διπλανού του. Ξέρει καλά πως τότε γίνεται γελοίος.

Ας φανταστούμε ότι η γοητεία είναι ένα πανέμορφο πλουμιστό και εντυπωσιακό παγόνι. Δεν μπορείς σε ένα παγόνι να φορέσεις και σκουλαρίκια. Αρκεί που με λίγη ήρεμη θλίψη η ελάχιστη αυτοκυριαρχία στην έκφραση, όταν ανοίξει τα φτερά του, θα σε εντυπωσιάσει. Δεν θα πάρει κι ένα ντέφι να σου χορέψει. Σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο. Και η γοητεία έχει το δικό της. Δεν είναι σεμνή. Απλά είναι ακριβής.

Ο μύθος της ομορφιάς που ανοίγει όλες τις πόρτες.

Η ομορφιά δεν είναι εισιτήριο όπως πιστεύεται για την επιτυχία. Μπορεί να είναι και εισιτήριο για την καταστροφή. Γιατί απλούστατα όποιο πλεονέκτημα κι αν έχουμε σαν προσωπικότητες πρέπει να ξέρουμε να το χειριζόμαστε και όχι να μας χειρίζεται. Είναι τυχαίο ότι διάσημοι φωτογράφοι στις συνεντεύξεις τους λένε πως το να φωτογραφίζουν διεθνή μοντέλα είναι το πιο βαρετό πράγμα στον κόσμο; Ενώ αντίθετα, μιλάνε για την επιθυμία τους να φωτογραφίζουν ενδιαφέρουσες γυναικείες ή ανδρικές προσωπικότητες.

Ο ανόητος μύθος της ασχήμιας.

Να κουβαλάς την αλήθεια σου όπου κι αν βρίσκεσαι όχι αγωνιζόμενος να την καταλάβουν και να σου την συγχωρήσουν οι άλλοι, αλλά απλούστατα γιατί έτσι την υπερασπίζεσαι. Της δίνεις αξία. Την μετουσιώνεις σε μύθο.

Καμιά φορά είναι καλό το ασχημόπαπο να μην μεταμορφωθεί σε κύκνο αλλά οι κύκνοι να θέλουν να μοιάσουν στο ασχημόπαπο. Επίσης, σπάνιες φορές αλλά υπαρκτές όπου όλοι τις έχουμε δει να συμβαίνουν, το ασχημόπαπο δεν γίνεται κύκνος. Δεν μεταμορφώνεται. Δεν καταδέχεται. Απλά οι υπόλοιποι κύκνοι αναγκάζονται από το ίδιο το ασχημόπαπο να αλλάξουν βλέμμα και να το αποδεχτούν ως υπέροχο. Κι έτσι πλέον το ασχημόπαπο, έχει έναν παραπάνω λόγο από τους υπόλοιπους κύκνους να σέβεται τον εαυτό του.

Και δεν λέω με αυτό ότι η γοητεία είναι προνόμιο των άσχημων. Το αντίθετο! Η γοητεία είναι η απόλυτη δημοκρατία. Επιλέγει για στόχο και όμορφους και άσχημους. Η καλύτερα αδιαφορεί το ίδιο και για τους όμορφους και για τους άσχημους. Η γοητεία που κατοικεί μέσα σε όλους μας, είναι ένα τρομακτικό επιβλητικό θηρίο που τρώει για να μεγαλώσει, όμορφες σκέψεις. Μας δείχνει τις χάρες μας και τις χάρες των άλλων και παραμένει μέχρι τα βαθιά γεράματα συνεχώς ακμάζουσα!

Στον άνθρωπο όλα πρέπει να είναι ωραία: και το πρόσωπο, και το ντύσιμο, και η ψυχή, και οι σκέψεις. Άντον Τσέχωφ.

Σεξ και γοητεία.

Το σημερινό πρόβλημα των ανδρών είναι ότι δεν ξέρουν ποιο ρόλο να παίξουν και υποκρίνονται έναν άλλο ήρωα που φαντασιώθηκαν. Δεν έχουν την τόλμη να δείξουν τον εαυτό τους και γι αυτό πολύ συχνά αποδεικνύονται οι ψεύτες στην σχέση.

Το σημερινό πρόβλημα των γυναικών είναι ότι ξέρουν πιο ρόλο να παίξουν. Φουσκωμένα χείλη, υπερμεγέθη χαρίσματα, υπερσέξι ρούχα. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να πετύχουν το όμορφο ιδεώδες που βρίσκεται σήμερα στην μόδα και χάνουν την γοητεία.

Όχι δεν θα δώσω μαθήματα γοητείας. Γιατί περισσότερο γοητεύομαι μαζί της παρά κατέχομαι από αυτή. Θα επισημάνω όμως τα βασικά της χαρακτηριστικά έτσι όπως τα έχω δει.

Έχω δει λοιπόν ότι η γοητεία, έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

ειλικρίνεια,

ευγένεια,

αγάπη,

αυθεντικότητα.

Αρκεί να μην πουλάει τίποτα. Να μην κορδώνεται μονοπωλώντας το ενδιαφέρον. Συνήθως τα γοητευτικά άτομα σε μια παρέα δεν μιλάνε πολύ αλλά ακούνε πολύ. Και όλοι τελικά περιμένουν να ανοίξουν το στόμα τους για να δουν τι έχουν να τους πουν οι γοητευτικοί.

Όταν θα μάθουμε να βλέπουμε την αυθεντική γοητεία ως ομορφιά τότε θα γίνουμε αληθινά ευτυχισμένοι. Για την ακρίβεια ισορροπημένοι. Τότε επιτέλους θα κοιτάμε την κολλητή μας ή τον κολλητό μας στα μάτια με λατρεία, γιατί θα είμαστε «ερωτευμένοι» μαζί τους. Θα βλέπουμε τον κοντό δάσκαλο μας από κάτω προς τα πάνω γιατί στα μάτια μας θα είναι θεόρατος λόγω του φιλοσοφικού του ύψους. Τον σύντροφο μας, θα τον δούμε όπως ακριβώς είναι και θα τον ερωτευθούμε και πάλι ξανά και ξανά γι αυτό που στα αλήθεια είναι. Αυτό θα γίνει γιατί θα αναγνωρίζουμε πλέον τις αυθεντικές αξίες και θα τις ερωτευόμαστε (εφόσον βέβαια υπάρχουν).

Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ. Franz Kafka.

Οι άνθρωποι γύρω μας θα γεμίσουν πάθος. Το είχαν και πριν αλλά τώρα θα είμαστε ικανοί να το δούμε. Αυτό το ανυψωμένο σχεδόν θρησκευτικό υπερβατικό πάθος που κάνει το σεξ καλύτερο. Δεν θα χρειάζεται πλέον η αναζήτηση σε ιστοσελίδες -για την καλύτερη σεξουαλική στάση (για να τον ή την) ξετρελάνεις. Η καλύτερη στάση είναι η γοητεία. Φέρνει τα μεγαλύτερα πάθη. Μας κάνει δημιουργικούς και δυνατούς. Ανυψώνει το σεξ. Η γοητεία απελευθερώνει. Δεν ζητά πολλά. Απλά εσένα όπως είσαι.

Ξέρω το απλό είναι και το πιο δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο για λίγη ευτυχία.

Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Όσκαρ Ουάιλντ

από την Ζωή Κυροπούλου

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!