Θείε Φρόυντ πως μπορώ να γίνω τέλεια μάνα;

 

 

Θείε Φρόιντ πως μπορώ να γίνω τέλεια μάνα;
 
Όλα είναι μάνα. Όλα σε προσκαλούν να την γνωρίσεις, γιατί τη μάνα δεν τη χορταίνουμε ποτέ.
 
Μάνα είναι ένα πιάτο ζεστό φαΐ μπροστά στην τηλεόραση.
 
Μάνα είναι η μεγάλη αγκαλιά του άνδρα σου όταν νιώθεις μόνη, εγκαταλελειμμένη και άσχημη.
 
Μάνα είναι η ανορεξία. Η αντίδραση στο τέλειο πρότυπο.
 
Μάνα είναι ο έρωτας.
 
Το γάλα της, είναι το τελευταίο απελπισμένο φιλί  του ερωτικού αποχαιρετισμού.
 
Μάνα είναι η κόρη σου.
 
Που τη μεγάλωσες για να σε θρέψει με αγάπη, γιατί η μητέρα σου σε άφηνε αβοήθητη και νηστική στην κούνια,  χωρίς στοργή. Και ύστερα σου ‘δειξε τον δρόμο με προσβολές. Τώρα η κόρη σου δε σε καταλαβαίνει.
Φέρσου σαν μάνα.
 
Μάνα είναι η φαρμακευτική εταιρεία που υπόσχεται να ξεμπερδέψεις με τις κρίσεις πανικού σου.
 
Μάνα  είναι η χλωρίνη που υπόσχεται να σε αξιώσει σαν νοικοκυρά για να τους μαζέψεις όλους στο σπίτι μέσα σε αποστειρωμένες κλινικές σχέσεις.
 
Μάνα είναι η κόκα- κόλα που σε οδηγεί μέσα από κάθε διαφήμιση στην θαλπωρή μιας ζεστής επαφής. Πίνοντας αναψυκτικό οδηγείσαι στην μάνα σου.
 
Μάνα είναι η πόρνη ερωμένη που δίνει απεριόριστες σεξουαλικές στάσεις  χωρίς να γκρινιάζει.
 
Μάνα είναι το παράνομο σεξ της απιστίας, γιατί σου ξαναθυμίζει πόσο μοναδικός ή μοναδική, ανεπανάληπτος ή ανεπανάληπτη είσαι.
 
Μάνα είναι η ροκ μουσική, γιατί σου δίνει την επανάσταση που θέλεις για να αντιταχθείς στην βιολογική μάνα. Τα τύμπανα της θα την ξεκουφάνουν κι εσύ θα ανατιναχτείς επιτέλους μπροστά στα μάτια της για να σε προσέξει.
 
Μάνα είναι η τρομοκρατική δημόσια υπηρεσία του ΤΕΒΕ ή του ΙΚΑ ή της ΔΕΗ που σου ζητάει ακόμη ένα παράλογο δημόσιο χαρτί για να ικανοποιήσει ένα παράλογο δημόσιο σύστημα που ποτέ δεν ικανοποιείται.
 
Μάνα είναι ο ζητιάνος στον δρόμο που όταν του δίνεις αισθάνεσαι καλός και δίκαιος άνθρωπος. «Μπράβο σου είσαι καλό παιδί!»
 
Μάνα είναι τα τσιγάρο. Θηλάζεις συνέχεια σαν αμετανόητο βρέφος με σπασμούς άγχους.
 
Μάνα, (υπέροχοι τραυματισμένοι άνδρες) είναι οι γυναίκες για τις οποίες γκρινιάζετε πως σας πήραν τον ρόλο μέσα από τα χέρια. Αυτή η γκρίνια σας τρέφει. Όπως όλες οι γκρίνιες . Και τώρα ζείτε στην ερωτική καθήλωση. Φτάνει πια! Δημιουργήστε έναν καινούριο ρόλο, δώστε του νέα πνοή και επιστρέψτε τον πίσω στις γυναίκες,  σαν να είστε η δική τους μάνα!
 
Μάνα είναι ο θυμός σου που δεν ξέρεις από πού εκπορεύεται, πως ξεπηδάει και που πλέον και η μάνα σου έχει ξεχάσει ή προσποιείται ότι ξέχασε την προέλευση του.. (Ξέρεις τι πονηρή είναι αυτή;)
 
Ίσως είναι κοινό μυστικό ότι σε καταπίεζε πολύ. Πρόσφατα τώρα που μεγάλωσες σου μίλησε για τη δική της εκδικητική μάνα . Αλλά έχει το θράσος η άτιμη να μην παραδέχεται τα δικά της λάθη που έκανε μαζί σου.
Πρέπει να την καταλάβεις.
Φοβάται πάρα πολύ. Δεν αντέχει τα λάθη της.
Μέσα της πίστευε κάποτε ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα μαζί σου.
Δεν τα κατάφερε.
Είναι συγκλονιστική αυτή η μοναξιά.
Ωρίμασε εσύ. Και δέξου την.
Αποδέξου την.
 
Μάνα είναι η μαγειρίτσα. Καμιά φορά είναι ισχυρότερη από την ίδια την μάνα.Η μυρωδιά της θυμίζει το ζεστό, όλο φροντίδα σπιτικό, όπου όλα παραμένουν ατάραχα και δουλεύουν πεισματικά σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Η μαγειρίτσα θα σε προστατέψει και από εκείνα τα ξαδέρφια σου που δε σε χωνεύουν και σιγομουρμουρίζουν εις βάρος σου ή χρησιμοποιούν εκείνο το γνωστό και τόσο ενοχλητικό μειδίαμα που πάντα σε έκανε να αισθάνεσαι ο παρίας στο σόι. Όχι! όχι! Η μάνα μαγειρίτσα για τα λίγα λεπτά που θα κυριαρχήσει θα λύσει όλες τις διαφορές.
 
Μάνα είναι το χρεωμένο σου κράτος και οι ανάξιοι πολιτικοί του.
( Το παιδικό σου ανεύθυνο παράπονο. Γιατί μας το κάνατε αυτό;)
 
Θα έρθει και πάλι μια καινούρια πολιτική μάνα φωνάζοντας από τα μπαλκόνια ότι είναι έτοιμη να σε προστατέψει κι εσύ θα την πιστέψεις.
 
Θα σε ξεγελάσει και πάλι.
 
Μη της δώσεις τα καλύτερα σου χρόνια.
Επιστράτευσε την κριτική σου ικανότητα.
 
Ελευθέρωσε το μυαλό σου. Χωρίς θυμό και δράσε.
 
Μάνα είναι κάθε είδους καταπίεση.
 
Αλλά μάνα είναι και κάθε  είδους προσευχή.
 
Μάνα είναι και η ασθένεια που έρχεται ξαφνικά για να σε αφυπνίσει, αλλά και η ίαση που θα σε στηρίξει.
 
Η καλύτερη μάνα όμως είμαστε εμείς.
 
Δεν πρέπει να ζητάμε από ένα αμήχανο ανθρώπινο πλάσμα που γίνεται μητέρα να είναι τέλειο εσαεί. Δεν γίνεται να καταλαβαίνει τις ανάγκες μας πριν καν τις πούμε. Δεν είναι ότι δε θέλει. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο.
 
Μάνα είμαστε εμείς.
 
Το αφρόλουτρο μας. Το μακιγιάζ μας. Οι σπουδές μας. Η διασκέδαση μας. Οι αξίες μας. Οι αρχές μας. Η σκέψη μας. Όλα όσα μας δίνουν ψυχική τροφή.
Πρέπει να «εγκαταλείψουμε»  τη μάνα μας με ευγνωμοσύνη.
Όπως κάνουν τα πουλιά όταν μαθαίνουν να πετάνε. Φεύγουν χωρίς να κρατάνε τον ομφάλιο λώρο.
 
Η μάνα είναι ένα λάθος βιβλίο που χρησιμεύει ως παραβολή. Είναι αλήθεια καλό και έξυπνο κόλπο να ζούμε, έχοντας ως σημείο αναφοράς τα λάθη της  για να κάνουμε τελικά τα δικά μας τέλεια λάθη. Η μάνα είναι το τέλειο λάθος πρότυπο. Είναι ο βατήρας για να βυθιστούμε στις δικές μα προσωπικές περιπέτειες.
 
Όταν ρώτησε μια μητέρα τον Φρόυντ  τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να γίνει η τέλεια μάνα, εκείνος απάντησε:
 
-Τίποτα. Ό,τι και να κάνεις θα είναι λάθος.
 
Γιατί τελικά μας είπαν ψέματα. Δεν είμαστε παιδιά, επειδή είμαστε απλώς  τα παιδιά κάποιου. Δεν είμαστε ανεύθυνοι. Κουβαλάμε πάντα μια μάνα μέσα μας.
 
Όλοι μας. Κι αυτήν πρέπει να ακούμε. Είναι η μάνα που προέκυψε από την εμπειρία μας. Και τελικά σε αυτήν πρέπει να απλώσουμε το χέρι μας και να συστηθούμε. Κι ας αφήσουμε την βιολογική μας μάνα ήσυχη. Έκανε ό,τι μπορούσε.
 
Ή το ακόμη σημαντικότερο, ό,τι δεν μπορούσε.
 
Χρόνια πολλά σε όλες τις γλυκές μανούλες του κόσμου που πλησιάζει η ώρα της γιορτής τους. Σε όλα αυτά τα αξιοσέβαστα δαντελένια πλάσματα που είναι όλες τους, μα όλες τους κόρες κάποιων μανάδων. Απλά ανθρώπινες.
 
Αφιερωμένο στη μανούλα μου με πολύ στοργή σαν να ήμουν η δική της μάνα.
 
Υ.γ 1: Νομίζω είμαι ενήλικη πλέον μαμά. Σε ευχαριστώ για το ταξίδι που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε  μαζί.
 
Υ.γ 2 Και κόρη μου, « Πάρε τη σκυτάλη και τη μέρα που θα σε χρειαστώ μέτρα τον πυρετό μου και δώσε μου ένα φιλί στο μέτωπο. Σε αυτό τον δρόμο που διανύουμε από λάθη σε λάθη θα είμαι πάντα η μάνα σου.»
Ζωή Κυροπούλου

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!