Η αγάπη στον κυβερνοχώρο

 

 

Η αγάπη στον κυβερνοχώρο
 
Σήμερα η επικοινωνία και η επαφή τον ανθρώπων άλλαξαν ριζικά. Μέσω του ίντερνετ και των διαφόρων δικτύων κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνούμε και γνωρίζουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους. Διάφορες μορφές σχέσεων δημιουργούνται και αναπτύσσονται μέσω του διαδικτύου, άλλες με θετική κατάληξη άλλες με αρνητική.
 
Είναι γεγονός πως ερωτικές σχέσεις έχουν αρχίσει από το διαδίκτυο και φτάσανε ως τον γάμο. Αλλά και φιλίες δημιουργήθηκαν και άτομα βοηθήθηκαν να βγουν από το καβούκι τους μέσω του ίντερνετ. Βέβαια, πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος η σχέση και η επικοινωνία μας με ένα άτομο να είναι μόνο μία ψευδαίσθηση.
 
Ψευδαίσθηση ονομάζεται η εσφαλμένη αντίληψη μιας πραγματικής εντύπωσης. Για τον φιλόσοφο Immanuel Kant η ψευδαίσθηση προέρχεται είτε από την φαντασία του ατόμου είτε από την εξαπάτηση των αισθήσεων του.
 
Συμπερασματικά, η ψευδαίσθηση είναι μια υποκειμενική επεξεργασία που κάνει ένα πρόσωπο ώστε να εκλαμβάνει αυτό που θέλει ή που του υπαγορεύουν οι ανάγκες του και όχι αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
 
Έτσι το διαδίκτυο είναι πρόσφορο έδαφος για μοναχικούς ανθρώπους, συνεσταλμένους, που »κομπλάρουν» με την φυσική επαφή αλλά και για άτομα που ζουν με αυταπάτες, αφού φοβούνται να ζήσουν στην πραγματικότητα.
 
Η εικονική εποχή συνθέτει ένα ουδέτερο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει αισθήσεις, δεν κρίνει, δεν καταδικάζει αλλά επιτρέπει την οπτική επαφή χωρίς φυσικό πλησίασμα. Σε έρευνες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί πως στον σύγχρονο άνθρωπο έχουν φθίνει οι αισθήσεις της αφής και της όσφρησης, ενώ έχει αυξηθεί η χρήση της ακοής και της όρασης.
 
Η χρήση του τηλεφώνου επίσης έχει αντικαταστήσει την φυσική επαφή. Αν και προσφέρει πολλά στην επικοινωνία, δεν αντικαθιστά την φυσική παρουσία του ατόμου και την αλληλεπίδραση.
 
Επίσης η χρήση της τηλεόρασης, του DVD και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν υποκαταστήσει την ανθρώπινη εμπειρία, αλλά και δημιουργούν την συνήθεια να συνδεόμαστε με την πραγματικότητα μέσα από μια ηλεκτρονική συσκευή.
 
Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον δεν μπορεί να ζει σε απομόνωση, δυστυχώς όμως στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε απομόνωση. Το είδος της απομόνωσης που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικό από την απλή μοναξιά και από το αίσθημα πως δεν ανήκουν κάπου.
 
Είναι μια μορφή αποξένωσης και αλλοτρίωσης της ταυτότητάς τους.
 
Πολλοί μέσω του διαδικτύου άγγιξαν την ευτυχία αλλά και περισσότεροι εξαπατήθηκαν, άλλοτε από άλλα άτομα  και άλλοτε από τις ανάγκες του ίδιου τους του εαυτού. Αν ένα άτομο σας ενδιαφέρει, επιδιώξετε ραντεβού σε φυσικό χώρο, κατά προτίμηση δημόσιο, ώστε να μην χάσετε χρόνο αλλά και να αποφύγετε την πιθανότητα να εξαπατηθείτε.
 
Αν ο διαδικτυακός σας φίλος δεν ορίζει ραντεβού ή το αναβάλλει συνέχεια με διάφορες προφάσεις είναι πιθανό να έχετε να κάνετε με ένα ψεύτικο άτομο. Προτιμήστε να γνωρίσετε αυτό το άτομο από κοντά νικώντας και τους δικούς σας φόβους ή ενδοιασμούς, αφού η επιλογή ενός συντρόφου δεν γίνεται μόνο με την εικόνα ή με τα χαρακτηριστικά που χωράνε σε ένα προφίλ ή σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
 
Ως μέσο το διαδίκτυο προσφέρεται για απάτες αφού μπορείς να ζήσεις μια ζωή «σαν». Δηλαδή να δράσεις σαν διαφορετικός χαρακτήρας, σαν διαφορετικό φύλλο, σαν διαφορετική ηλικία, κτλ. Οι σχέσεις του διαδικτύου που αποδεικνύονται ψεύτικες, επηρεάζουν τα νεαρά άτομα κυρίως, όσο και η απώλεια μιας πραγματικής σχέσης.
 
«Υπάρχουν 5.000 καταπληκτικοί άνθρωποι για κάθε βλάκα στο διαδίκτυο. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει μεγάλος αριθμός. Προχωρήστε με προσοχή και τα μάτια ορθάνοιχτα.»
 
Don Rittner, Αμερικανός αρχαιολόγος
 
Κάποτε οι άνθρωποι έχτιζαν κάστρα στην άμμο τώρα χτίζουν στον αέρα…
 
 
Βιβλιογραφία: Sex @ Mour, Ζαν Κλωντ Κάουφμαν, Εκδ. Polity Press
Παρατηρήσεις πάνω στο αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου,
Immanuel Kant, Εκδ. Printa

 

Δεν ξέρω να αγαπώ

 

Τι μπορεί να κάνει η παιδική κακοποίηση χρόνια μετά; Πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο μια νέα γυναίκα που υπήρξε κακοποιημένη από την μητέρα της. Η Στέλλα με αυτό το νοσηρό παρελθόν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέλλον. Εμπλέκεται σε παρακμιακές καταστάσεις και σε ακραίες σεξουαλικές συναναστροφές. Κινείται από μια αυτοκαταστροφική εσωτερική δύναμη αποδομώντας τον εαυτό της γιατί δεν ξέρει πώς να τον διαχειριστεί. Περπατάει στη ζωή σαν τυφλή. Για ένα χάδι θα μπορούσε να σκοτώσει ή να σκοτωθεί. Αλλά δεν δίνει αγάπη σε κανέναν. Καθοδηγείται από τον θυμό της και τον σκορπάει παντού. Ένας ψυχολογικός μύθος, εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα στο βιβλίο "Δεν ξέρω να αγαπώ"

εδώ θα βρεις κριτικές του βιβλίου

 
Δεν ξέρω ν'αγαπώ. Το βιβλίο της Ζωής Κυροπούλου.

 

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!