Πώς να ισορροπήσεις τη ζωή σου μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός

 

 

 
Πώς να ισορροπήσεις τη ζωή σου μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός 
 
 
Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, όσο δυνατός κι αν είναι, σε κάποια φάση της ζωής του. Μπορεί να περάσουμε φάσεις που να νιώθουμε πολύ πληγωμένοι. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Λόγω χωρισμού, συναισθηματικών προβλημάτων, πένθους, οικονομικών προβλημάτων, προβλημάτων υγείας κ.ά.
 
Η λίστα των λόγων που μπορεί να μας φέρουν σε αυτό το σημείο είναι τεράστια και προσωπική για τον καθέναν από εμάς. Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε ψύχραιμοι.
 
Είμαστε όλοι περισσότερο από ικανοί να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας όταν η ζωή μας ρίχνει κάτω. Χρειάζεται μόνο συγκέντρωση και πρόθεση να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε με έναν σκοπό αντί να αφήνουμε τη ζωή να μας πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος.
 
Ακολουθούν κάποιες ιδέες που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα που έχει βρει ο καθένας από εμάς:
 
1. Απόκτησε καλή φυσική κατάσταση
 
Το δυνατό σώμα με το δυνατό πνεύμα πηγαίνουν χέρι-χέρι. Ξέχνα μόνο το πώς η συστηματική άσκηση σε κάνει να δείχνεις και ξεκίνα να εστιάζεις στο πώς σε κάνει να νιώθεις. Εστίασε στην αντοχή, στην αφοσίωση και στη δομή που φέρνει στο μυαλό σου και στον τρόπο που σκέφτεσαι. Με την αξιοποίηση της φυσικής σου δύναμης, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι ικανός για πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.
 
2. Εστίασε στη φροντίδα του εαυτού σου
 
Όταν είμαστε άρρωστοι, παίρνουμε συγκεκριμένη φροντίδα για να αναρρώσουμε, ακόμα κι αν αυτό προσωρινά εμποδίζει την παραγωγικότητά μας. Όταν υποφέρουμε συναισθηματικά, θα πρέπει να αναλάβουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας με έναν αντίστοιχο τρόπο. Κάνοντας την προσωπική μας φροντίδα προτεραιότητα, θέτουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση ταχύτερης και λιγότερο επώδυνης ανάκαμψης.
 
3. Θρέψε το σώμα σου
 
Ακόμα και οι πιο υγιείς από εμάς δεν τρέφονται πάντα σωστά για το σώμα τους. Έτσι, για έναν μήνα προσπάθησε να κάνεις αυτό. Φάε τις σωστές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών και κρέατος. Παρατήρησε τις αλλαγές στα επίπεδα της ενέργειάς σου και στο μυαλό σου και μετά προσπάθησέ το ξανά για τον επόμενο μήνα.
 
4. Κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα
 
Αφιέρωσε ένα σαββατοκύριακο στο καθάρισμα του σπιτιού σου με έναν τρόπο που δεν έχεις ξανακάνει πριν. Απαλλάξου απ’ ό,τι δεν χρησιμοποιείς πλέον και οργάνωσε το σπίτι σου με έναν τρόπο που θα είναι ανανεωτικός για σένα. Όταν το περιβάλλον μας είναι τακτοποιημένο, είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε και το μυαλό μας έτσι.
 
5. Πες την ιστορία σου
Να είσαι ειλικρινής για το παρελθόν σου. Μοιράσου τον πόνο για ό,τι σου συνέβη και επίτρεψε στη δύναμή σου να προχωρήσεις, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλους ανθρώπους. Μην κρύψεις και μην υποβαθμίσεις ό,τι είναι σημαντικό για σένα. 
 
6. Ταξίδεψε
 
Επίτρεψε στον εαυτό σου να πάρει μία μέρα, μία εβδομάδα ή έναν μήνα, αν είναι δυνατόν, ώστε να ξεφύγεις από το συνηθισμένο σου περιβάλλον και καλωσόρισε τον κόσμο που βρίσκεται έξω από την πόρτα σου.
 
Μερικές φορές μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας είναι τόσο απλή όσο μια αλλαγή στο σκηνικό που μας περιβάλλει, και το να είσαι μακριά από το σπίτι σου, σου προσφέρει το χώρο, την ελευθερία και την ηρεμία να θεραπευτείς με τους δικούς σου όρους.
 
7. Άλλαξε την εμφάνισή σου
 
Μερικές φορές χρειαζόμαστε μια εσκεμμένη εξωτερική αλλαγή που θα αντανακλά μια πιο λεπτή εσωτερική αλλαγή. Αλλάζοντας τα μαλλιά σου ή το στυλ σου, καλωσορίζεις την αλλαγή στη ζωή σου και αναγνωρίζεις ότι μπορεί η αλλαγή να είναι κάτι καλό.
 
8. Σταμάτα ό,τι δεν δουλεύει σε σένα
 
Όταν η ζωή μας βρίσκεται σε χάος, παραδόξως έχουμε μια ιδανική ευκαιρία να ξεκινήσουμε από την αρχή. Χρησιμοποίησε την κακή τύχη ως τη δικαιολογία που περίμενες για να αποχωρήσεις από τη δουλειά που μισείς, την τοξική σου σχέση ή αυτό που σε δεσμεύει και σε κάνει δυστυχισμένο. Αν πρόκειται να αναγκαστείς να ξεκινήσεις από την αρχή, ίσως και να το κάνεις με τον σωστό τρόπο αυτή τη φορά.
 
9. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να προχωρήσει
 
Δε χρειάζεται καθετί που μας συμβαίνει να έχει ένα νόημα ή ένα μάθημα. Αν το παρελθόν σου δεν σε εξυπηρετεί πια, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να το αφήσει πίσω και να προχωρήσει, ξεχνώντας τον πόνο που σε κρατά πίσω. Σκεπτόμενος την ιστορία σου δεν χρειάζεται να δίνεις έμφαση σε ό,τι σε κάνει να νιώθεις «μικρός».
 
10. Συνδέσου με ανθρώπους που έχουν περάσει κάτι παρόμοιο
 
Αναζήτησε την επκοινωνία, την παρέα και την παρηγοριά σε εκείνους που καταλαβαίνουν τι έχεις περάσει. Διάβασε τις ιστορίες τους, κράτησε τη σοφία που έχουν αποκομίσει και χρησιμοποίησέ τη σαν μια σταθερή και διάχυτη υπενθύμιση του ότι δεν είσαι ποτέ μόνος.
 
11. Αποσυνδέσου για μία ολόκληρη εβδομάδα
 
Αν είσαι σε θέση να το πραγματοποιήσεις, πάρε μία ολόκληρη εβδομάδα από τη ζωή σου και πέρασέ την έξω από το σπίτι, κάπου όπου οι ενημερώσεις του λογαριασμού σου στο facebook δε θα μπορούν να σε φτάσουν. Μερικές φορές χρειάζεται μα αποσυνδεθούμε από την καθημερινότητά μας για να διαπιστώσουμε πόσο ασήμαντες είναι οι περισσότερες από τις ανησυχίες μας και πόσο ικανοί είμαστε να υπάρξουμε έξω από αυτές. 
 
12. Προσκάλεσε νέους ανθρώπους στη ζωή σου
 
Η θετική επίδραση που μπορούμε να προσφέρουμε οι άνθρωποι, ο ένας στον άλλον, είναι ανυπολόγιστη. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε από την τοξικότητα προηγούμενων σχέσεων είναι να επιτρέψουμε στην ομορφιά νέων να ανθίσει. Όλοι καταλήγουμε να σκεφτόμαστε, να συμπεριφερόμαστε και να είμαστε όπως οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μαζί τους. Διάλεξε λοιπόν εκείνους που σε κάνουν να θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου! 
 
13. Ενδυνάμωσε τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που σε αγαπούν
 
Ένας τρόπος για να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι πραγματικά δίπλα μας είναι όταν συμβαίνει κάτι που μας αναστατώνει τη ζωή. Όταν όλα καταρρέουν, παρατήρησε ποιοι στέκονται πραγματικά δίπλα σου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για σένα. Και δεν υπάρχει άλλος χρόνος παρά μόνο το παρόν για να τους εκτιμήσεις για ό,τι αξίζουν.
 
14. Σπάσε το μοτίβο που επαναλαμβάνεται
 
Το παρελθόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ιστορία που επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας και επιτρέποντας στον εαυτό μας να το κατανοήσει αυτό είναι κάτι απίστευτα απελευθερωτικό.
 
Κατάγραψε τις παρελθοντικές σου εμπειρίες μέχρι να είσαι σε θέση να φτάσεις σε μια νέα επίγνωση του γιατί τα πράγματα συνέβησαν με τον τρόπο που συνέβησαν. Μάθε να εντοπίζεις τις ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη μέσα από την αποδόμηση του παρελθόντος σου και μετά προχώρα μπροστά με αυτές τις ευκαιρίες κοντά στην καρδιά σου.
 
15. Μάθε κάτι καινούριο
 
Αυτό που γνωρίζουμε αλλάζει το τοπίο αυτού που είμαστε. Προσθέτοντας στην εσωτερική σου βάση δεδομένων της γνώσης, επεκτείνεις τους ορίζοντές σου και υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις και περισσότεροι τρόποι να αλλάξει η κοσμοθεωρία σου και ο τρόπος σκέψης σου.
 
16. Κάνε έναν προϋπολογισμό και μείνε σε αυτόν
 
Είναι δύσκολο να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου όταν τα οικονομικά σου είναι εκτός ελέγχου. Ερχόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο με τις καταναλωτικές μας συνήθειες, δίνουμε στον εαυτό μας μια ευκαιρία να τις διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να μάθουμε να ζούμε εντός των ορίων των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
 
17. Εγκατάστησε μια υγιή πηγή επικύρωσης
 
Αν και όλοι μας προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί και ανεξάρτητοι ενήλικες στην καθημερινότητά μας, όλοι ωστόσο χρειαζόμαστε αγάπη και τρυφερότητα. Βρίσκοντας έναν φίλο ή έναν σύντροφο που είναι πρόθυμος να σου υπενθυμίζει πόσο υπέροχος και ξεχωριστός είσαι όταν εσύ μπορεί να το ξεχνάς, μπορεί να είναι αυτό που θα σε κρατά τις άσχημες μέρες. Η επικύρωση δεν είναι τοξική όταν την αναζητάς στα σωστά μέρη.
 
18. Επένδυσε στη διαδικασία της αλλαγής, όχι στο αποτέλεσμα
 
Πολύ συχνά εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε μελλοντικά επιτεύγματα που μπορεί και να μην πραγματοποιηθούν ποτέ. Αντί να πεις στον εαυτό σου «Θα γίνω ευτυχισμένος όταν…», μάθε να βρίσκεις χαρά στην απλή διαδικασία βελτίωσης του εαυτού σου. Νιώσε περήφανος για το γεγονός ότι κάνεις αλλαγές για τον εαυτό σου αντί να εναποθέτεις την ευτυχία σου στο αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών.
 
19. Μάθε μια νέα γλώσσα
 
Το να μάθεις μια νέα γλώσσα μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους διαθέσιμους τρόπους να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω –ένας κόσμος που λειτουργεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από τον δικό σου. Η αφοσίωσή σου στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αποδεικνύει ότι θα μπορούσες να υιοθετήσεις και να προσαρμοστείς σε μία από αυτές τις άλλες πραγματικότητες αν θα το ήθελες, το οποίο, κατά συνέπεια, από μόνο του μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ηττημένος από τον εαυτό σου.
 
20. Μάθε να φεύγεις μακριά
 
Ίσως το μόνο πιο σημαντικό βήμα για να ανακτήσεις τον έλεγχο στη ζωή σου είναι να μάθεις να φεύγεις μακριά από τις καταστάσεις που σε κρατούν πίσω. Απαιτεί απίστευτο θάρρος το να ξεφεύγεις από κάτι που σου είναι γνωστό και οικείο. Αλλά παράλληλα αυτό σου δίνει μια απίστευτη ευκαιρία να ξεκινήσεις από την αρχή με τον τρόπο που πάντα ήθελες και ονειρευόσουν.
 
21. Άφησε τον εαυτό σου να γίνει πιο χαρούμενος από αυτό που έχεις συνηθίσει
 
Πολύ συχνά σαμποτάρουμε οι ίδιοι την ευτυχία μας λόγω μιας απροθυμίας να την εμπιστευτούμε. Πρέπει να αρχίσουμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αφήσει κατά μέρος την ενοχή και την αυτοαμφισβήτηση και να αρχίσει την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν. Ακόμη κι αν νιώθουμε στην αρχή λίγο έξω από τα νερά μας.
 
22. Θέσε και επίβαλε τα όριά σου
Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω οι οποίοι είναι πρόθυμοι να «κλέψουν» λίγη από τη χαρά σου σε αντάλλαγμα μίας δόσης της τοξικότητάς τους. Και ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι δεν μπορούμε να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τον εαυτό τους. Πρέπει να μάθουμε να θέτουμε σαφή όρια αν δεν θέλουμε να «πνιγούμε» μαζί τους. Ακόμα κι όταν πρόκειται για ανθρώπους που αγαπάμε.
 
23. Κόψε μια κακή συνήθεια για 100 μέρες
Η ιδέα του να μην πιούμε ποτέ ξανά αλκοόλ, να μην καπνίσουμε ή να μην ξαναφάμε junk φαγητό είναι αρκετά τρομακτική για πολλούς από εμάς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πριν καν αρχίσουμε. Αντί να το σκεφτείς με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να διακόψεις μια κακιά συνήθεια για 100 μέρες. Είναι αρκετό διάστημα για να μπορέσεις να δεις τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειάς σου αλλά και ένα σύντομο διάστημα για να δεις το τέλος αυτής της συνήθειας να πλησιάζει. Και ποιος ξέρει; Ίσως από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις πόσο υπέροχα νιώθεις χωρίς κάποιο από τα πάθη σου, θα μετατρέψεις αυτήν την προσπάθεια σε έναν μόνιμο τρόπο ζωής.
 
24. Προσπάθησε να κάνεις κάτι που πραγματικά σε τρομάζει
 
Δεν υπάρχει τίποτα που να ενισχύει την αυτοπεποίθηση περισσότερο από το να ξεπερνάς τους φόβους σου. Όταν νιώθεις πεσμένος, προκάλεσε εσκεμμένα τον εαυτό σου να κάνει κάτι που πάντα φοβόταν. Παρ’ όλο που μπορεί να φαίνεται κάπως γελοία η χρονική στιγμή για κάτι τέτοιο, η δύναμη και η αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας που θα προκύψουν από την κατάκτηση του αντικειμένου του φόβου σου, θα σε εξελίξουν περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς.
 
25. Κοίτα πόσο μακριά έχεις φτάσει
 
Κοίτα προς τα πίσω το άτομο που ήταν κάποτε τόσο χαμένο και μετά κοίτα ποιος έγινες από τότε. Μπορεί να μην έχεις φτάσει ακόμα εκεί που θα ήθελες, αλλά είσαι στον δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα είσαι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ήσουν τότε.
 
26. Συγχώρεσε τους άλλους. Συγχώρεσε τον εαυτό σου
 
Μην επιτρέπεις στον θυμό ή στον φόβο να σε κρατούν παγιδευμένο σε ένα καταστροφικό παρελθόν. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να συγχωρέσει εκείνους που σε πλήγωσαν, να συγχωρέσει τις αδικίες και να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για όλα τα λάθη του μέχρι να φτάσει στη λύτρωση. Συγχώρεσε όχι για να ανακουφίσεις τους άλλους από την ευθύνη, αλλά για να επιτρέψεις επιτέλους στον εαυτό σου την ελευθερία και τον χώρο να προχωρήσει. Και να πάρεις τη ζωή που σου αξίζει πίσω.
 
 
 
 
Δεν ξέρω ν' αγαπώ
 
 
Τι μπορεί να κάνει η παιδική κακοποίηση χρόνια μετά; Πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο μια νέα γυναίκα που υπήρξε κακοποιημένη από την μητέρα της. Η Στέλλα με αυτό το νοσηρό παρελθόν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέλλον. Εμπλέκεται σε παρακμιακές καταστάσεις και σε ακραίες σεξουαλικές συναναστροφές. Κινείται από μια αυτοκαταστροφική εσωτερική δύναμη αποδομώντας τον εαυτό της γιατί δεν ξέρει πώς να τον διαχειριστεί. Περπατάει στη ζωή σαν τυφλή. Για ένα χάδι θα μπορούσε να σκοτώσει ή να σκοτωθεί. Αλλά δεν δίνει αγάπη σε κανέναν. Καθοδηγείται από τον θυμό της και τον σκορπάει παντού. Ένας ψυχολογικός μύθος, εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα στο βιβλίο "Δεν ξέρω να αγαπώ"
 
 
 
Δεν ξέρω ν'αγαπώ. Το βιβλίο της Ζωής Κυροπούλου.
 

 

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!