Η μοναξιά των ιδιαίτερων και έξυπνων ανθρώπων.

 

 

 
Η μοναξιά  των ιδιαίτερων και έξυπνων ανθρώπων.
 
 
Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο.
 
Άλμπερτ Αϊνστάιν 
 
 
 
Κάποια άτομα αισθάνονται αποξενωμένα γιατί έχουν πεισθεί πια  ότι είναι καταδικασμένα να μην καλλιεργήσουν κανένα ταλέντο τους μόνο και μόνο επειδή το περιβάλλον τους το κρίνει άσκοπο ή αντίθετο με την οικογενειακή τους παράδοση. Κι έτσι η ατομικότητα του ανθρώπου χάνεται και η ζωή περνάει…. 
 
 
Υπάρχει μια αφόρητη μοναξιά όταν είσαι πνευματικά διαφορετικός από την μάζα. Ο άνθρωπος χρειάζεται έναν πνευματικό συγγενή για να ανθίσει. Όταν δεν τον βρίσκει υποφέρει. Αισθάνεται ξένος και αποκομμένος. 
 
 
Και τι είναι η μάζα για τον ιδιαίτερο άνθρωπο; 
 
 
Ίσως μια άμορφη πυκνότητα ανοησιών και παράλογων  ιδεών, σε ένα αναστατωμένο και ατίθασο κόσμο. Μέσα σε ένα τέτοιο ψυχολογικό συνονθύλευμα, ως συναισθηματικό εκκρεμές, ο ιδιαίτερος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έκπληκτος πως με την στάση του, εκπροσωπεί όλα όσα πιστεύει, αλλά  μοιάζει τελικά για τους υπόλοιπους, σαν στίγμα. Σαν λεκές στο μονόχρωμο χαλί του πλήθους.  Οι υπόλοιποι άνθρωποι, δεν δείχνουν κανένα ενθουσιασμό να ακολουθήσουν ή να αποδεχθούν ή έστω να συμμεριστούν μια τέτοια στάση ζωής. Όλο αυτό για τον χαρισματικό άνθρωπο, δημιουργεί έναν άνισο, ακατανόητο και άδικο κόσμο. Του φαίνεται πως όλο το σύμπαν, μοιάζει με ένα πέλαγος παρορμήσεων, όπου οι άνθρωπο άγονται και φέρονται σύμφωνα με τις περιστάσεις και όχι με βάση κάποιες σταθερές αρχές ή αξίες. Οι σπουδαίες ιδέες, μοιάζουν να μην λένε τίποτα μέσα στο καζάνι του κόσμου που βράζει από αδιέξοδα. 
 
Κι έτσι δημιουργούνται τα εύθραυστα άτομα όπου η αδικία τα πληγώνει. Η αγένεια τα παραλύει. Και όλο αυτό γίνεται μια θλίψη. Μια ανημπόρια. Το άτομο που αισθάνεται έτσι, οφείλει προς τον εαυτό του κυρίως, να προσέχει για να μην γίνει η στάση του όχι μόνο απέναντι στους άλλους αλλά και απέναντι στην ζωή του, ένα διαρκές κατηγορώ, ένας θυμός. Να μην παρασυρθεί από το παράπονο του και κοιτώντας για πολύ ώρα το τέρας, αρχίσει και του μοιάζει. Η αληθινή ευαισθησία αναγνωρίζει αυτόν τον κίνδυνο. Ο αληθινά εύθραυστος άνθρωπος ο διαφορετικός, κινδυνεύει από την άλλη να αποσυρθεί μέσα στην πολύβουη πλατεία του χωριού του. Να ταυτιστεί σχεδόν με τον τρελό της περιοχής του αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του τρελού, τον πόνο αυτής της άλλης μοναχικότητας που προκύπτει από την διαφορά..
 
 
Πού να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη
 κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, 
να της ξομολογηθώ;
Νίκος Καζαντζάκης.
 
 
 
Και κάπου εκεί αρχίζει η θυματοποίηση....
 
Αν ο διαφορετικός δεν είναι συναισθηματικά ώριμος, θα βρίσκεται σε μια διαρκή επανάσταση. Θα είναι μονίμως αγριεμένος και επαναστατημένος θέλοντας ουσιαστικά να προσβάλει και να μεταδώσει την πικρία του σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για τον οποίο έχει την αίσθηση πως τον έχει απέναντι του. Εναντίον του. Αυτή του η στάση με τον χρόνο, κεντάει τον εγωισμό του. Ενισχύει την άποψη του ότι είναι εξαίσια διαφορετικός, πράγμα που τον απομακρύνει όμως ολοένα και περισσότερο από τους ανθρώπους.  Από την άλλη μπορεί να παραμείνει απαθής, σιωπηλός, αμέτοχος σε ότι τον περιβάλλει. Καμία όμως από αυτές τις δύο στάσεις δεν είναι σωστή. Γιατί ωθεί τον άνθρωπο στην σύγχυση και στην παράλυση των εσωτερικών του δυνάμεων. Όλη η δημιουργική του ικανότητα διοχετεύεται σε ένα παράλογο μίσος ή θυμό και όχι στα ταλέντα του. 
 
Είναι αδύνατο να υποφέρουμε χωρίς να κάνουμε κάποιον να πληρώσει γι’ αυτό. Κάθε παράπονο εμπεριέχει ήδη εκδίκηση.
Friedrich Wilhelm Nietzsche, 
 
Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων τριγύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην εκφράζουμε απόψεις που οι άλλοι θεωρούν απαράδεκτες.
 
Kαρλ Γιουνγκ
 
 
Αν πραγματικά έχετε μεγαλώσει και ανδρωθεί μέσα στην ιδιοφυία σας και την μοναξιά σας, τώρα πλέον για εσάς δεν υπάρχει επιστροφή κι ευτυχώς. Ζείτε στην μοναξιά και έχετε συμφιλιωθεί σε απίστευτο βαθμό μαζί  της. Όμως έχετε δει και την παραγωγικότητα της. Την προτιμάτε. Μια βόλτα στην κατάμεστη πόλη, ένας μοναχικός περίπατος στην εξοχή, ένας μοναχικός διαλογισμός μέσα στη  γωνιά του σαλονιού σας, σας προσφέρει απίστευτες ηδονές. Οι γνώμες του κόσμου που απλώς προβάλλονται για να επιβάλλονται, (χωρίς όμως να εκφράζονται σε έναν γόνιμο διάλογο για να κερδίσουν και οι δύο συνομιλητές), σας έχουν κουράσει. Δεν έχουν νόημα για σας. Είναι απλώς μια φασαρία. Μια ηχορύπανση. Ο εαυτός σας είναι η καλύτερη παρέα. 
 
 
Το όραμά σας θα γίνει σαφές, όταν μπορέσετε να κοιτάξετε μέσα στην καρδιά σας.
Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ

 
Ελευθερία είναι να μπορείς να έχεις μια κάποια απόσταση από τους άλλους.
 
Λατρεύουμε να είμαστε έξω, μέσα στη φύση, επειδή δεν έχει καμιά άποψη για μας
 
 
Friedrich Wilhelm Nietzsche.
 
 
Ο  Bertrand Russell   (Μπέρτραντ Ράσελ) λέει, ότι ένας τρόπος για να ενταχθείς, για να αισθανθείς έστω και λίγο μέρος του συνόλου, είναι με τον τρόπο σου να ξεκαθαρίσεις σε όσους στρέφονται εναντίον σου -επειδή δεν σε κατανοούν- ότι υπερασπίζεσαι τις απόψεις τους και τις θέσεις τους όπως ακριβώς κάνεις και με τι δικές σου απόψεις και τις δικές σου θέσεις. Να επιστρατεύσεις το χιούμορ σου όταν συνδιαλέγεσαι μαζί τους και να συνεχίσεις να είσαι ο εαυτός σου. Όχι ότι θα πάψεις να είσαι ο διαφορετικός για εκείνους. Όμως αυτό θα καταστήσει σαφές στους άλλους ότι δεν είσαι εναντίον τους. Και με αυτό τον τρόπο θα σε αφήσουν να είσαι ο εαυτός σου, θα σε αποδεχτούν και στην ουσία θα σε αφήσουν στην ησυχία σου ώστε να είσαι αυτό που θέλεις, αυτό που επιθυμείς. 
 
 
Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δυο χημικών ουσιών: και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται ακόμα και από την πιο μικρή αντίδραση. 
Καρλ  Γιουνγκ
 
 
Οι στείροι άνθρωποι, αυτό που βλέπουν στις απόψεις σου, είναι η διαφορά σας και την αντιμετωπίζουν ως μια κριτική ή μια μομφή προς το πρόσωπο τους.  Μπορεί επίσης η διαφορά αυτή να προκαλεί έναν θαυμασμό προς το πρόσωπο σας, επειδή τους φαίνεται ακατανόητη. Πράγμα που ενώ αρχικά φαίνεται καλό, στην πραγματικότητα είναι κακό καθώς μπορεί να προκαλέσει το μίσος του περίγυρου σας, κάτι που θα σκοτώσει την δημιουργικότητα σας με την αρνητική του όψη. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε ούτε την αγάπη ούτε τον θαυμασμό των άλλων ούτε εν τέλει την αποδοχή τους σε μερικές περιπτώσεις ή την ευνοϊκή κριτική τους. Χρειάζεστε την αδιάφορη στάση τους προς το άτομο σας, ώστε να βρίσκεστε πάντα απερίσπαστος σε μια πνευματική ισορροπία. Όπως βλέπετε και οι μεγαλοφυΐες χρειάζονται πρακτικές συμβουλές. 
 
 
Η μεγαλοφυΐα στην καθημερινή ζωή είναι τόσο χρήσιμη όσο ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο στο θέατρο.
Σοπενχάουερ
 
 
Για να ξαναγυρίσουμε στον Μπέρτραντ Ράσελ,  μπορούμε να τον ακούσουμε στο εξής σημείο. Επιστρατεύστε το χιούμορ σας απέναντι στις στενές αντιλήψεις των άλλων. Μην αμύνεστε και μην επιτίθεστε. Με αυτό τον τρόπο οι άκαμπτοι άνθρωποι μπορούν να επιτρέψουν πολλά πράγματα γύρω τους, ακόμη και τα πιο τρελά. 
Ταυτόχρονα  δεν θα έχετε την αίσθηση ότι μια μερίδα του κόσμου όχι μόνο σας αντιπαθεί αλλά και σας εχθρεύεται.. Γιατί σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει…. Χρειάζεται απλώς ψυχραιμία για να το αντιμετωπίσεις και να μην πέσεις στο στόμα του. 
 
 
Αυτό λοιπόν είναι που πρέπει να ξεκαθαρίσεις με την στάση σου. Ότι οι απόψεις σου, οι θεωρίες σου δεν είναι μια επανάσταση απέναντι τους. Ότι υπερασπίζεσαι το δικαίωμα σου και το δικό τους να είναι αυτοί που είναι. Μην αισθάνεσαι λοιπόν διαφορετικά, επειδή είσαι διαφορετικός. Απέκτησε επίγνωση, αποδέξου και φέρσου τρυφερά σε αυτό το άτομο που έχεις μέσα σου γιατί χρειάζεται την υποστήριξη σου. Όσο για τους εχθρικούς άλλους, θα πάψουν να είναι εχθρικοί αν τους πλησιάσεις χωρίς να βλέπεις κάτι άσχημο σε αυτούς. Κάνε τους φίλους σου μην τους κρατάς απέναντι σου.
 
 
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όλη η φύση στηρίζετε σε ένα δίπολο: ο καλός ο κακός, η μέρα η νύχτα, ο φασίστας ο ειρηνοποιός. Στηρίζεται τόσο πολύ σε αυτό, ώστε οι αντιθέσεις τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους. Λόγου χάριν βλέπουμε πολύ συχνά  φασιστικές συμπεριφορές να ασκούνται από λεγόμενους προοδευτικούς και άκαμπτες συμπεριφορές από ιδεαλιστές διανοητές. Στον αντίποδα, το λαμπρό εκτυφλωτικό φως του ήλιου διαβρώνει τα πάντα. Τα αλλάζει τόσο πολύ, ώστε στο τέλος δεν μπορείς να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του αντικειμένου που βρίσκεται μπροστά σου. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το σκοτάδι! Αλλάζει τα σχήματα και τις όψεις των μορφών. Η ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει στα δύο άκρα. Ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε για περισσότερο ώρα, ίσως είναι το γκρίζο. 
 
 
Αν είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει κάτι. Σημαίνει απλά, ότι έχετε κάτι να δώσετε πίσω. 
 
Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. 
 
Καρλ Γιουνκ
 
 
Σε έναν νέο άνθρωπο όμως όπου όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτά, τα στενά συντηρητικά περιβάλλοντα μπορούν να γίνουν ένα μαρτύριο. Οι νέοι πιστεύουν ότι όλος ο κόσμος μοιάζει με το στείρο περιβάλλον που γεννήθηκαν. Αν λόγου χάριν λατρεύουν την αστροφυσική και όλη τη μέρα γύρω τους ακούνε μόνο για ζώδια, ζούνε εγκλωβισμένοι, σχεδόν ταπεινωμένοι από την άδικη μοίρα. Μπορούν κάθε μέρα να κλαίνε γεμάτοι απελπισία κλεισμένοι μέσα στο δωμάτιο τους, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα εξέλιξης για το μέλλον τους. Πρέπει κάποιος από το περιβάλλον τους να τους  αγαπήσει αυτούς τους νέους και να τους σεβαστεί. Πρέπει κάποιος να τους στηρίξει σοβαρά. Να τους κάνει σαφές ότι έχουν την δύναμη να φύγουν από τους στενούς τους ορίζοντες. Ίσως να σπουδάσουν για να βρεθούν με ομοϊδεάτες τους ή να εργαστούν σε μια άλλη πόλη για να διεκδικήσουν τα όνειρα τους. Να γεμίσουν όπως και να χει τις λευκές σελίδες του βιβλίου τους με την δική τους πένα. Αυτό είναι άλλωστε το προνόμιο των νέων το οποίο δεν έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Οι λευκές σελίδες…
 
 
Αυτά τα ευαίσθητα διαφορετικά παιδιά που νιώθουν διαρκώς την διαφορετικότητα σαν θηλιά…. 
 
 
Η εποχή μας είναι περίεργη και σκληρή. Επιβάλει στους ανθρώπους να ντύνονται όχι ρούχα, αλλά ψυχές που μοιάζουν μεταξύ τους σαν στολή. Κάποια παιδιά, δεν γουστάρουν αυτή την ομοιομορφία.  Όλα αυτά τα διαφορετικά άτομα κατά ένα περίεργο τρόπο, είναι ευαίσθητα αλλά δεν σπάνε εύκολα. Απλώς νιώθουν ότι δεν μπορούν να ταυτιστούν. Να βρουν πνευματικούς συγγενείς κι έτσι ο κόσμος δεν μοιάζει στέρεος γι αυτούς. Αισθάνονται πως μετακινείται σαν η γη να παθαίνει παλίρροια  κάτω από τα πόδια τους. Το μυστικό για να παραμείνουν αυτοί οι ιδιαίτεροι νέοι ενεργοί μέσα σε αυτό τον παράδοξο κόσμο, είναι νομίζω η άδολη και ηρωική αγάπη των μεγαλύτερων. Πρέπει κάποιος να τους πει ότι δεν είναι μόνοι να αφήσει αυτά τα παιδιά  να πετάξουν για την ακρίβεια να τα προτρέψει . Εάν είναι έφηβοι πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα σύμφωνα με την κλίση τους και τα ενδιαφέροντα τους. Αυτά τα άτομα κατά ένα περίεργο τρόπο δεν έχουν απλά ενδιαφέροντα αλλά ΕΙΝΑΙ τα ενδιαφέροντα τους. Βρίσκονται μέσα σε αυτά. Είναι αδιαχώριστοι με τις κλίσεις τους. Να θυμούνται πάντα ότι η αγάπη τους για την κλίση τους θα τους βγάλει σε ξαστεριά.
 
Θα πρέπει να επιδιώξουν να βρεθούν με ομοϊδεάτες τους. Κι αν τώρα λόγω της μικρής τους ηλικίας και λόγω της απειρία τους, τούς φαίνεται παράδοξο, εμείς οι μεγάλοι, οφείλουμε να τους διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και αυτούς. Θα βρεθούν τελικά στο περιβάλλον που επιθυμούν και τότε πλέον θα ανθίσουν. Θα μεγαλουργήσουν. Θα γίνουν κάτι υπέροχο και αναντικατάστατο. Κάποιοι προσπαθούν τώρα να τους πείσουν ότι ο κόσμος είναι ίσιος κι επίπεδος σαν άσφαλτος. Δεν είναι όμως έτσι κι ευτυχώς. Ας μην κουβαλούν το στίγμα μιας ένοχης δημιουργικότητας. Γιατί η δημιουργικότητα είναι ευλογία κι αυτή είναι που θα τους θρέψει. Ο δημιουργικός άνθρωπος δεν έχει άλλη μοίρα πέρα από το αντικείμενο του ταλέντου του. 
 
 
Όσο για τους μεγάλους που κρύβονται χρόνια, που καταπνίγουν την άποψη τους γιατί δεν μοιάζει με εκείνη του κύκλου τους, που δεν μπόρεσαν να χαμογελάσουν μαζί με έναν υπέροχο συζητητή του ύψους τους, αναλύοντας υπέροχα θέματα ώστε να εμπλακούν παρέα σε αναζητήσεις, πείτε ένα: δεν πειράζει και παλέψτε το. Πείτε επίσης : όλα καλά θα πάνε..έτσι αδικαιολόγητα και χωρίς να στηρίζεστε πουθενά. Δεν λύνονται όλα με την λογική. Παραδόξως, όλα θα πάνε καλά και για εσάς!
 
 
Επίσης, προσπαθήστε πάση θυσία να απαλλαγείτε από τους τοξικούς ανθρώπους και μάλλον το έχετε ήδη κάνει –δεν «σας κόβω» για χαζούς . Σίγουρα επίσης θα έχετε καταλήξει πως: Καλύτερα μόνος σας με τον εαυτό σας (είναι πιο γόνιμο) παρά μόνο σας με παρέα και με ένα διαρκές κατηγορώ πάνω από το κεφάλι σας.
Αν περιβάλλεστε από στείρους ανθρώπους λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής περιοχής όπου ζείτε, αποσυρθείτε κάποιες ευλογημένες στιγμές, στον δικό σας πλατωνικό κόσμο. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα ένα τραπέζι δεν έχει τις ίδιες όψεις από οποιαδήποτε μεριά κι αν το κοιτάξεις. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας που είναι διαφορετικός. Επιλέξατε την μοναχικότητα; Καλά κάνετε. Υπερασπιστείτε την και εμπνεύστε και άλλους να ακολουθήσουν τον εαυτό τους.
 
Το τραπέζι του Πλάτωνα παίρνει άλλες όψεις ανάλογα με το βλέμμα που το κοιτάζει και τον φωτισμό που το περιβάλει. Εάν επιθυμείτε να είστε το ημίφως που περιβάλλει το τραπέζι, κάντε το και πιστέψτε σε αυτήν σας την πράξη.
 
 
Και τέλος εάν έχετε κάποιες καλύτερες ιδέες για να υπερασπιστείτε την ιδιαιτερότητα και την ατομικότητα σας, Αυτές να υπερασπιστείτε! Όχι την δική μου γνώμη. Μην σας στοιχειώνουν οι απόψεις των άλλων ακόμη κι αν είναι με το μέρος σας.
 
 
Ο σοφός πρέπει να έχει την ικανότητα όχι μόνο να αγαπά τους εχθρούς του, αλλά και να μισεί τους φίλους του. 
 
Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.
 
 Friedrich Wilhelm Nietzsche
 
 
 
 
Ζωή Κυροπούλου  συγγραφέας δημοσιογράφος.
 

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!