Πως να εκδικηθείς όσους σε πλήγωσαν και σε αδίκησαν.

 

Πως να εκδικηθείς όσους σε πλήγωσαν και σε αδίκησαν.
 
Αν κάποιος μας αδικήσει, είναι ανοησία να λέμε ότι θα τα βρει από τον θεό. Ο θεός έχει άλλα σχέδια. Άλλωστε είναι αντιχριστιανικό να λέμε ότι ο Θεός είναι  ο Κόναν ο βάρβαρος ο εκδικητής. 
 
Ο άνθρωπος που αδικεί, δεν συναντά την εκδίκηση του από τον θεό ούτε από την μοίρα .
Όχι δεν είναι κάτι τυχαίο η εκδίκηση η οποία θα έρθει οπωσδήποτε σε ένα κακό ον που αδίκησε.
 
Ο άνθρωπος δεν βρίσκει την εκδίκηση του από αυτόν που αδίκησε ή πλήγωσε, αλλά  από τον ίδιο του τον εαυτό! 
Ένας άνθρωπος φιλάργυρος λόγου χάρη, θα πέσει θύμα της φιλαργυρίας του  Ένας άνθρωπος αδιάφορος στις σχέσεις του και ανταγωνιστικός, θα τα βρει σκούρα από την ίδια του την ανταγωνιστικότητα. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και προδίδει συνέχεια, θα προδοθεί με τον χειρότερο τρόπο. Όποιος κερατώνει συνέχεια , θα κερατωθεί με τον πιο ανέλπιστο τρόπο. Ένας αλαζονικός θα πέσει θύμα της αλαζονείας του. Ένας ψεύτης της ψευτιάς του. Δεν υπάρχει έλεος όταν έχουμε να κάνουμε με τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας είναι πολύ σκληρός. Είναι ο μεγάλος τιμωρός μας.
 
Κατά τον ίδιο τρόπο, μην εύχεστε αλλά ούτε και να καταστρώνετε την άμεση και βέβαιη εκδίκηση του άλλου, γιατί η εκδικητική πλευρά σας, θα σας εκδικηθεί. Θα σας εκδικηθεί η ίδια η εκδίκηση που καταστρώνετε. Γιατί όλοι τιμωρούμαστε από τα πάθη μας. 
Τα πάθη μας, μας τιμωρούν, όταν δεν μπορούμε πλέον να τα τιθασεύσουμε  επειδή φοβηθήκαμε να τα κοιτάξουμε κατάματα και να τα διαπραγματευτούμε τη στιγμή που έπρεπε. 
 
Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε; 
 
Ο άνθρωπος αρνείται να παραδεχθεί τα δικά του ελαττώματα χωρίς να διστάσει. Να πει μοναχός του: να αυτό είναι ένα ελάττωμα που έχω! Και ύστερα να αναρωτηθεί: πώς να το διορθώσω; Πρέπει όμως να έχουμε επίγνωση των ελλείψεων μας ή των αδυναμιών μας. Όχι με σκοπό την αυτοτιμωρία και την αυτοκατηγορία αλλά την εξέλιξη μας. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο πιο ισορροπημένοι είμαστε. Τα ελαττώματα μας, πρέπει να τα γνωρίσουμε και να τα αποδεχτούμε στις πιο μοναχικές στιγμές μας ώστε να απελευθερωθούμε από αυτά. 
 
Ένας τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε, είναι να τα διαχειριστούμε την στιγμή εκείνη  που μέσα στην απόγνωση ή την δυστυχία μας, εμφανίζονται μπροστά μας αλλά εμείς τραβάμε μια κουρτίνα για να μην τα βλέπουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την δουλειά. 
Στα προβλήματα χρειάζεται ψυχραιμία αγγειοχειρούργου που ειδικεύεται στην ρομποτική από απόσταση.
 
Γι αυτό πρέπει να δίνουμε τόπο στην οργή, απέναντι  στο κακό που μας γίνεται.
Για να το καταφέρετε αυτό, όταν συναντάται ένα πρόβλημα, μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να κατηγορήσει τον εαυτό του. Μην πείτε ήμουν ηλίθιος ή ηλίθια. Κανείς μας δεν είναι τόσο έξυπνος όσο θέλει να δείχνει. Και προπαντός στείλτε μακριά σας όσους δήθεν για να σας παρηγορήσουν, σας χτυπούν στα μούτρα τα λάθη σας. Ψάχνουν κι αυτοί τρομοκρατημένοι από τον δικό τους εαυτό, να βρουν έναν άνθρωπο λάθος, ώστε να αισθανθούν πως κατέχουν ένα ψίχουλο ανωτερότητας.  Αλλά εσείς πιο θαρραλέοι και πιο σοφοί, φυσικά και γνωρίζετε τα λάθη σας ..και φυσικά εάν είστε νοήμονες- δεν θα τα ξανακάνετε.. 
 
Σε κάθε κακό που σας γίνεται να φροντίζεται να αλλάζετε πορεία για να εξελιχθείτε. 
 
Φροντίστε με στοργή αυτό το όμορφο αγνό μωρό που έχετε μέσα σας και το αποκαλύπτεται μόνο σε εσάς, όταν ραγισμένοι από την σκληρή αδικία που πονάει, το σκεπάζετε με την κουβέρτα κλαίγοντας σιγά και πνιχτά με βαθιά οδύνη,  στον καναπέ. 
 
Αν  ήταν το παιδί σας στην ίδια κατάσταση, δεν θα το αφήνατε λεπτό χωρίς την αγκαλιά σας ή ένα ζεστό γάλα με μέλι, ή μια υποστηρικτική γλυκιά κουβέντα και λόγια όμορφα, αληθινής, ζεστής, παρηγοριάς. 
 
Θα κοιτούσατε λίγο αργότερα, αφού περνούσε το αρχικό σοκ στο άκουσα της είδησης ότι το σπλάχνο σας προδόθηκε και αδικήθηκε με τον πιο αισχρό τρόπο, να καθησυχάστε το παιδί σας με λόγια αληθινά. Θα του δείχνατε προοπτικές και εναλλακτικές. Θα το βάζατε να προεκτείνει το μέλλον. Θα του λέγατε πως, (και  με ποιο τρόπο,) θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την άσχημη εμπειρία, ώστε να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον. Και θα τα πιστεύατε όλα αυτά. Δεν θα του λέγατε ψέματα. Θα κάνατε μάλιστα τα πάντα για να στηρίξετε το παιδί σας. Κάντε λοιπόν το ίδιο και στον εαυτό σας!
 
Μια νεαρή μου φίλη ήρθε κάποτε κλαίγοντας για να μου πει πόσο ήθελε να καταστρέψει τον αρραβωνιαστικό της γιατί μόλις εκείνη την ημέρα έμαθε τυχαία πως ο καλός της, αρραβωνιάστηκε ταυτόχρονα και με άλλη γυναίκα χωρίς η ίδια φυσικά να το γνωρίζει.
 
Καθένας στον πόνο του, καθένας στη μοναξιά του και στην οργισμένη εκδίκησή του.
Gwendolyn Brooks,
 
Μετά από μια συζήτηση στην οποία καταλήξαμε στο ίδιο περιεχόμενο που αναφέρω πιο επάνω, η κοπέλα άλλαξε στάση. Στην επόμενη και τελευταία συνάντηση τους, του έδωσε σχεδόν την ευχή της και του είπε ότι τον καταλαβαίνει!  (Οι γονείς του τον πίεζαν να παντρευτεί μια πλούσια.) Ξέρω ακούγεται εν πρώτοις βλακεία και αφέλεια μια τέτοια στάση. Αλλά είναι; Γιατί ακούστε την εξέλιξη. Η κοπέλα τον έβγαλε εντελώς από την σκέψη της και την ζωή της. ( Από την στιγμή που προσπάθησε να τον κατανοήσει, της φαινόταν πια αξιολύπητος.) 
Στην  συνέχεια, σπούδασε, πήγε στο εξωτερικό και τώρα είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου και παντρεμένη με κάποιον που την αγαπά ενώ ζει κάπου στην Αμερική σε μια έπαυλη (να σημειωθεί εδώ ότι ποτέ δεν την ενδιέφεραν τα χρήματα- πόσο μάλλον ένας πλούσιος γάμος. Απλώς είναι αστείο να σκεφθεί κανείς ότι εκείνη κατάφερε να αποκτήσει αβίαστα, ότι κυνηγούσε καταϊδρωμένος, ο πρώην αρραβωνιαστικός της!)
 
Εκείνος; Κερατώνει τη σύζυγο του συνέχεια… έχει φάει τα χρήματα της γυναίκας του στον τζόγο και στα ποτά και ζει μια υποκριτική ζωή με μια προσωπικότητα σκέτο κουβάρι(άπειρες φορές προσπάθησε να την ξαναπροσεγγίσει χωρίς κανένα αποτέλεσμα) το χαρακτηριστικό δε, είναι ότι ακόμη κυνηγά τα χρήματα είτε με τον τζόγο είτε με τον θυμό του αλλά δεν τα κρατάει στα χέρια του ποτέ.
 
Με τον όμοιο η εκδίκηση είναι αμφίβολη. Με τον ανώτερό είναι αφέλεια. Με τον κατώτερο είναι ανανδρία.
Denis Diderot
 
Όταν έρχεται η εκδίκηση δεν σε νοιάζει η εκδίκηση!
 
Να χαμογελάτε ακόμη και στους εχθρούς σας αυτό είναι η καλύτερη εκδίκηση. Να χαμογελάτε και να προχωράτε μπροστά. Να χαμογελάτε όμως στους εχθρούς σας, όχι για να τους σπάσετε τα νεύρα αλλά μόνο για εσάς. Επειδή σας ενδιαφέρει το χαμόγελο σας και όχι η εκδίκηση. Επειδή σας ενδιαφέρει η καλοσύνη απέναντι στον τρυφερό εαυτό σας. Δώστε πνοή στα λάθη σας και δημιουργικότητα. Τα λάθη είναι απαραίτητη εμπειρία για να σχεδιάσετε την ζωή σας. Το να βουλιάζετε στις ενοχές επειδή σας αδίκησαν και να κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι δεν στάθηκε αρκετά έξυπνος, είναι μια ανοησία. Ας έρθει ένας έστω μπροστά σας, να σας πει ότι δεν τον ξεγέλασαν ποτέ! Δεν θα το τολμήσει κανείς γιατί απλούστατα δεν υπάρχει! 
 
Εν κατακλείδι αρχίστε από αυτή τη σκέψη. Δεν πειράζει αν σας αδίκησαν . Δεν φταίτε εσείς. Έτσι είναι η ζωή. Μια συνεχόμενη αδικία… το θέμα είναι να έχετε ένα σχέδιο δράσης στις στραβές. Μην ξεχνάτε πως όλα τα επιτυχημένα σχέδια, βασίζονται στην προσαρμοστικότητα.  Αποδεχθείτε λοιπόν τις αλλαγές όσο δυσάρεστες και να είναι και τότε μια ευχάριστη μεταβολή θα γίνει μέσα σας. Εμπρός λοιπόν! Απολαύστε τη ζωή με τα καλά της και τα κακά της και βρείτε και στη ζημία κέρδος. Εδώ σας θέλω!!
 
Τα παράδοξα της εκδίκησης.
 
-Βάση μελετών έχει αποδειχθεί ότι: ο πόνος που προκαλείται στο θύμα από το αίσθημα της αδικίας, πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε θρίαμβο μπροστά στο όραμα της εκδίκησης! Αυτό είναι ένα αίσθημα που φέρνει απόλυτη ηδονή. Ενεργοποιείται μάλιστα το γνωστό κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου, (επικλινής πυρήνας) Όμως πρόκειται για μια φαντασίωση. Όταν επιτευχθεί η εκδίκηση, η ανάκτηση του έλεγχου που τόσο προσδοκά το θύμα, χάνεται εντελώς. 
 
-Η ανάγκη μας για εκδίκηση συνδέεται με τον πρωτόγονο εαυτό μας.
 
Δικαίωση placebo:
 
Ερευνητές,  έδωσαν σε μια ομάδα με αισθήματα αδικίας ένα αβλαβές δισκίο βιταμίνης C με το πρόσχημα ότι ήταν τάχα φάρμακο αναστολής της διάθεσης που αποτρέπει το αίσθημα της εκδίκησης ενώ σε μια άλλη ομάδα με τα ίδια αισθήματα, δεν έδωσαν τίποτα. Αποτέλεσμα; Οι συμμετέχοντες που πήραν το «φάρμακο» δεν ασχολήθηκαν καθόλου με κανένα σχέδιο εκδίκησης. Όσοι δεν έλαβαν όμως το εικονικό φάρμακο, ενήργησαν επιθετικά. Τελικά ο άνθρωπος είναι ότι πιστεύει ή ότι τον πείθεις να πιστεύει και όχι απαραίτητα τα ένστικτα του!
Έγκλημα και τιμωρία.
 
Εκδίκηση και έγκλημα είναι πολλές φορές δύο έννοιες αδιαχώριστες. Συγκεκριμένα,  έως και το 20% των ανθρωποκτονιών και το 60% των πυροβολισμών στα σχολεία, συνδέονται με την εκδίκηση. 
 
Όταν ο λαός εκδικείται. 
 
Η νίκη του Donald Trump, στις αμερικανικές εκλογές, θεωρείτε από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, ως αποτέλεσμα της «εκδίκησης της εργατικής τάξης των λευκών ... οι οποίοι αισθάνονταν παραγκωνισμένοι και αδικημένοι  από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία».
 
Ζωή Κυροπούλου δημοσιογράφος συγγραφέας.

 

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!