Κακοποίηση από το σύζυγο. Δες εδώ βήμα -βήμα πως θα σώσεις εσένα και τα παιδιά σου. Καθοδήγηση από την ειδικό.

 
Η έλλειψη προσωπικού ελέγχου στην κακοποιημένη γυναίκα την πείθει πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει τη ζωή της. Συνήθως η κακοποιημένη γυναίκα μέσα στο γάμο έχει υπάρξει κακοποιημένη κόρη, ενώ το πατρογονικό της περιβάλλον αδιαφορεί για την τύχη της.  Η γυναίκα θεωρεί πολύ συχνά ότι είναι υπεύθυνη για τον θυμό του άνδρα της ενώ οι γύρω της πολλές φορές ενθαρρύνουν αυτή την πεποίθηση λέγοντας της: εσύ τον ήθελες εσύ τον διάλεξες εσύ τον πήρες. Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι, μην κάθεσαι πάνω στο λάθος σου. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη συνεχώς και δεν τους αξίζει ο εγκλεισμός τους με τον υποψήφιο δολοφόνο τους. Γιατί η γυναικοκτονία έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Κάθε άνθρωπος, (ακόμη κι εσύ-ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΥ) έχει δικαίωμα να ζήσει με γαλήνη και ισορροπημένα. Δεν είναι ανάγκη να ζήσεις θυματοποιημένη. Ούτε η ίδια μας η μάνα δεν έχει δικαίωμα πάνω στη ζωή μας κι ας μας έφερε στον κόσμο. Στον αιώνα αυτό που ζούμε, όπου γίνονται κοσμογονικές αλλαγές, την ίδια στιγμή που η τεχνολογία καλπάζει και η προσωπική εξέλιξη είναι το ζητούμενο για κάθε νοήμων πλάσμα, είναι τουλάχιστον κρίμα και άδικο να ζούμε σε μίζερες και εγκλωβισμένες ζωές δίνοντας ταυτόχρονα το μάθημα στα παιδιά μας, ότι μια φορά θύμα για πάντα θύμα!
 
 
 
 
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ.
Στην πραγματικότητα η κρίση πάντα ταλαιπωρούσε τις κακοποιημένες γυναίκες στο γάμο. Πολλές φορές η τακτική του κακοποιητικού σύζυγοι, είναι η οικονομική απομόνωση της συζύγου και μετά η ψυχολογική της κακοποίηση με τελικό αποτέλεσμα το πάγωμα, τον φόβο την ψυχική ακινητοποίηση. Έτσι το θύμα πιστεύει ότι δεν μπορεί να σωθεί ενώ ο σύζυγος γίνεται στα μάτια της παντοδύναμος.
 
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.
Ο Γρηγόρης Λέων, (πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας), επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ".....έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μου συνέδεσαν τα περιστατικά βίας με τον εγκλεισμό στο σπίτι» Το θύμα, συνεχίζει ο κ. Λέων, «αναγκάζεται να ζει αρκετές ώρες με τον άνθρωπο που πιθανά το έχει κακοποιήσει έστω και σε ελαφρύτερη μορφή στο παρελθόν.
 
Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, όταν ένας δράστης αρχίζει να κακοποιεί, δύσκολα σταματάει. Μάλιστα, πολλές φορές η βία μεταξύ ενός αντρόγυνου μεταδίδεται και στα παιδιά, κάνοντας και τα ίδια θύματα αυτής. Φανταστείτε λοιπόν το πόσο δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση όταν αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να συμβιώσουν για πολλές ώρες την ημέρα μαζί».
 
Σημειώνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αν υποβληθεί μήνυση, το θύμα εξετάζεται εντελώς δωρεάν από μία δημόσια ιατροδικαστική δομή που θα υποδείξει η αστυνομία. Στην περίπτωση που το θύμα δεν επιθυμεί να υποβάλλει μήνυση αλλά παράλληλα θέλει να έχει μία πιστοποίηση των σωματικών βλαβών, θα πρέπει να επισκεφθεί ένα ιατροδικαστικό ιατρείο και στη βεβαίωση για κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση θα πρέπει να σημειώσει το Β1, δηλαδή ως αιτιολογία την επίσκεψη σε ιατρό.
Παράλληλα, τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες όλων των δήμων της χώρας δεν έχουν σταματήσει αυτή την περίοδο τη λειτουργία τους, άρα σε περίπτωση που ένα θύμα το επιθυμεί μπορεί, μετά την ιατροδικαστική εξέταση, να απευθυνθεί κι εκεί για περαιτέρω βοήθεια και στήριξη, όπως παραπομπή σε ξενώνες, καταλήγει ο κ. Λέων.
 
Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.
 
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ;
 Ή τελικά είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζει το θύμα; Πως μπορεί μια γυναίκα να προστατευθεί και να προχωρήσει στην ζωή της; Η νομικός Σοφία Τσανή με μεγάλη θητεία στην υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων μέσα στο γάμο και στο διαζύγιο, μας εξηγεί
 
 
 
 
-Κυρία Τσανή τι σημαίνει για τον νόμο, κακοποίηση μέσα στον γάμο;
 
 
Κακοποίηση μέσα στον γάμο,είναι η κάθε μορφής βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά που ασκείται στα πλαίσια της συζυγικής σχέσης. Η βίαιη αυτή συμπεριφορά μπορεί να λάβει  διάφορες μορφές: λεκτική, σωματική, σεξουαλική και φυσικά συναισθηματική που περιλαμβάνει όλους του τύπους κακοποίησης.  Η σεξουαλική μορφή, ωστόσο, είναι από τις συνηθέστερες, η οποία περιλαμβάνει βίαιες και κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα πνίξιμο και χειροδικία, καθώς επίσης και συζυγικό βιασμό. Σε όλες αυτές τις σχέσεις που υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας παγιδεύονται σε μία κατάσταση συνεχούς βίας και εξάρτησης από τον θύτη, η οποία προκαλείται  λόγω μοναξιάς, αδύναμου χαρακτήρα, ντροπής και κοινωνικού στιγματισμού, έλλειψης βιώσιμου εισοδήματος, φόβου, καθώς και προστασίας προς τα τέκνα της οικογένειας.
 
-Κατανοητά όλα αυτά που λέτε και αυτονόητα φυσικά για τις γυναίκες που ήδη κακοποιούνται και αισθάνονται εγκλωβισμένες μέσα στο γάμο τους. Ας το δούμε όμως πιο πρακτικά και άμεσα. Ας πούμε λόγου χάρη ότι είμαι εγώ η κακοποιημένη γυναίκα τι θα με συμβουλεύατε να κάνω αρχικά;
 
Θα σας έλεγα αμέσως ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Η Ελληνική αστυνομία ,διαθέτει υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια, ενημερώνοντας τις εισαγγελικές αρχές ενώ παράλληλα μεριμνά για την παροχή άμεσης αρωγής στις κακοποιημένες γυναίκες. Συνεπώς αν είστε θύμα, καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επισκεφθείτε  το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (τηλεφωνική γραμμή 197) και ξενώνες κακοποιημένων γυναικών- ΓΓΙΦ) .
 
-Η δυσπιστία και ο φόβος πολλές φορές κατατρέχει τα θύματα. Εφόσον προηγηθούν όλες αυτές οι κινήσεις, οι κακοποιημένες γυναίκες πράγματι θα βρουν προστασία; Όλες αυτές οι δομές είναι σε ισχύ; Πραγματοποιούν όσα υπόσχονται; Ή αυτές οι γυναίκες θα βρεθούν πάλι στο περιθώριο και κακοποιημένες για ακόμη μια φορά; Ξέρουν τα δικαιώματα τους οι κακοποιημένες γυναίκες στην Ελλάδα;
 
Λειτουργούν αυτές οι δομές, το θέμα είναι οι γυναίκες να πάρουν απόφαση να απευθυνθούν εκεί είναι το δύσκολο κομμάτι δυσπιστούν ή το αναβάλλουν η φοβούνται. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες δεν αναγνωρίζουν την κακοποίηση τους. 
 
Παρά τις συνεχείς εκστρατείες ενημέρωσης, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει σαφής γνώση των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά πολλές γυναίκες αδυνατούν να αναγνωρίσουν ακόμα και ότι υφίστανται κακοποίηση, ειδικά όσον αφορά την ψυχολογική μορφή της. Και πάλι όμως, τα στοιχεία που δημοσιευονται σχετικά, είναι σοκαριστικά. Το 2018 σημειώθηκαν 1.372 τραυματισμοί λόγω της βίας που ασκήθηκε μέσα στις οικογένειες. Οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας ήταν 4.702 για το ίδιο έτος -(όσον αφορά τα τετελεσμένα αδικήματα)- ενώ είχαμε και 20 απόπειρες. Αναφορικά με τους δράστες καταγράφηκαν 4.230 άνδρες και 826 γυναίκες. Τα περισσότερα θύματα (4.263) ήταν ελληνικής καταγωγής και 827 αλλοδαποί. Αντίστοιχα το 2017 είχαμε πάνω από 4.216 δράστες, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 1.611. Από αυτούς οι 3.497 είναι άνδρες και οι 671 γυναίκες. Παράλληλα, όπως έχει προκύψει από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο έτος, οι περισσότεροι δράστες ήταν Ελληνες (3.523), ενώ οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί. Όσον αφορά τα θύματα, τα περισσότερα ήταν γυναίκες (3.196) και 1.025 ήταν άνδρες. Κι ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι τα νούμερα που υποφέρουν αλλά αληθινοί άνθρωποι!
 
 
 
-Πως μπορεί να κινηθεί μια γυναίκα που κακοποιείται όταν ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, της λείπουν δηλαδή τα χρήματα ή είναι περιορισμένη κοινωνικά απομονωμένη με έντεχνο τρόπο από τον κακοποιητή της και χωρίς υποστήριξη;
 
Οι γυναίκες-θύματα δεν θα πρέπει να φοβούνται την έλλειψη οικονομικών πόρων  προκειμένου να καταγγείλουν το περιστατικό και να προστατευτούν, αφού η πολιτεία έχει μεριμνήσει γι αυτό.  Η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα και συνεπώς  δεν απαιτείται η καταβολή οποιουδήποτε παραβόλου για την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά του θύτη. Με μόνη την επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα και την αναφορά του περιστατικού,κινείται η ποινική διαδικασία (αυτόφωρη διαδικασία, ποινική διαμεσολάβηση κλπ ανάλογα με την περίπτωση).  Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι ο σύζυγος θα συλληφθεί επιτόπου αμέσως μετά την άσκηση της μήνυσης.
 
 
Επίσης στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που δεν διαθέτουν επαρκή ή καθόλου εισοδήματα, προσφέρεται το ευεργέτημα της πενίας σε περίπτωση που ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης (επιμέλεια τέκνων, διατροφή, μετοίκηση κ.λ.π.) , δηλαδή προβλέπεται  η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής δικαστικών εξόδων και αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου από τον κατάλογο των δικηγόρων που τηρείται στο αρμόδιο κατά τόπο Πρωτοδικείο . Τέλος, η παροχή στέγης και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική παρέχεται από τους αρμόδιους φορείς που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό και για την ύπαρξη των οποίων ενημερώνει η επιλαμβανόμενη αστυνομική αρχή.
 
-Έχετε να μας διηγηθείτε μια ιστορία επιτυχίας; Την ιστορία μιας γυναίκας της οποίας οποιαδήποτε προσπάθεια απεγκλωβισμού της, της φαινόταν καταδικασμένη αλλά τελικά κέρδισε την ζωή της και την ελευθερία της ξανά;
 
Ναι θυμάμαι την Νατάσα την οποία στήριξα στην υπόθεση της και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Η Νατάσσα, ήταν κόρη μεταναστών και μέλος πολύτεκνης οικογένειας που μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της. Παντρεύτηκε πριν 14 χρόνια τον Γιώργο και ζούσαν σ ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης.Από την πρώτη στιγμή του γάμου, η Νατάσσα βίωνε σκληρή σωματική και ψυχολογική βία, ακόμη και μπροστά στα παιδιά της τα οποία ήταν πολύ μικρά για να το διαχειριστούν όλο αυτό. Το μαρτύριο ήταν καθημερινό.  Ξύλο και πλήρη οικονομική εξάρτηση από τον Γιώργο. Ο Γιώργος της άρπαζε τα χρήματα από τα περιστασιακά μεροκάματα που κατάφερνε να βγάλει η νεαρή μητέρα. Τελικά κατέληξε να μην έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα  στα παιδιά της. Καθημερινά άκουγε από τον σύζυγος της πως δεν αξίζει τίποτα και είναι μία άχρηστη.  Ήταν αποκομμένη από κάθε κοινωνική συναναστροφή, καθώς  διαφορετικά τιμωρούνταν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, την ανάγκαζε να περάσει το βράδυ της κλειδωμένη έξω από το σπίτι τους για να «μάθει». Ούτε στην μητέρα της μπορούσε να βρει στήριξη καθώς της έλεγε ότι "...δεν πειράζει αρκεί ο άντρας να φέρνει λεφτά στο σπίτι" Τα παιδιά έτρεμαν τον πατέρα τους, ενώ οι φωνές και οι εκφοβισμοί ήταν καθημερινότητα .
 
Δειλά δειλά και παρά την αποτροπή από την ίδια της τη μητέρα, η Νατάσσα ήρθε σε επαφή με κέντρο κακοποιημένων γυναικών. Εκεί τη διαβεβαίωσαν ότι σε περίπτωση που αποφασίσει να φύγει μαζί με τα παιδιά θα τους παρέχουν στέγη,νομική συνδρομή και ψυχολογική υποστήριξη. Πράγματι, ένα απόγευμα και ενώ έλειπε ο Γιώργος από την οικία ,προφασιζόμενη κάποια ψώνια για τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη,η Νατάσσα πήρε τα παιδιά της και εγκατέλειψε τον Γιώργο οριστικά.
 
Αρχικά φιλοξενήθηκε από το κέντρο φιλοξενίας γυναικών, ενώ ο Γιώργος για μεγάλο διάστημα δεν έμαθε πού βρισκόταν αυτή και τα παιδιά της. Αφού κινήθηκαν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες,ο Γιώργος βρέθηκε υπόλογος ενώπιον των δικαστικών αρχών, του έχει απαγορευτεί να προσεγγίζει τη Νατάσσα και τα παιδιά και έχει υποχρεωθεί να καταβάλλει μηνιαία διατροφή.
Σήμερα η Νατάσσα ζει και εργάζεται σε επαρχιακή πόλη  .
Σοφία Τσανή Δικηγόρος
6973 616486, 2310 716 20 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 • Στην Ελλάδα, το ποσοστό της βίας μέσα στην οικογένεια ανέρχεται στο 31%. Η πραγματική  διάσταση του προβλήματος όμως δεν μπορεί να δοθεί, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που κακοποιείται φοβάται να το καταγγείλει.
 
 • Περίπου μόνο 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλεται στην Αστυνομία.
 
 • Οι κακοποιημένες γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κακοποιήσουν και οι ίδιες τα παιδιά τους. 
 
Το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών
 
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι ο ρόλος τους ως σύζυγοι, νοικοκυρές και μητέρες, τους δίνει αυτοαξία. 
 
 • Παθητική συμπεριφορά. Δέχονται την ευθύνη για τις βίαιες πράξεις των συζύγων τους. Αντιμετωπίζουν όμως τη βία στο σπίτι με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγουν μεγαλύτερη κακοποίηση ή και δολοφονία.
 
 • Ανασφάλεια και αναξιότητα. Νιώθουν ξεκρέμαστες.
 
 • Ενοχές. Πιστεύουν ότι ευθύνονται οι ίδιες.
 
 
 • Ψυχοσωματικά συμπτώματα-ασθένειες
 
 • Αίσθημα αβοηθησίας. Πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να τις βοηθήσει.
Το προφίλ του άνδρα-θύτη.
 
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι μέσα από τη βίαιη συμπεριφορά τους αξίζουν. Συχνά χρησιμοποιούν το βίαιο σεξ ως μέσο για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τον ανδρισμό τους. Δημιουργούν σκηνές παθολογικής ζήλιας και πολλοί παρουσιάζουν διπλή προσωπικότητα. Κάποιοι έχουν υπάρξει θύματα ή μάρτυρες σκηνών βίας στην πατρική τους οικογένεια.
 
 • Παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από το ρόλο τους. 
 
 • Έλλειψη αυτοελέγχου και επίγνωσης των πράξεών τους και προβολή της ευθύνης σε άλλους. 
 
Στοιχεία -στατιστικά:psychologos-peiraias.gr
 
 
Έρευνα-δημοσιογραφική επιμέλεια: Ζωή Κυροπούλου
 
Νομική Σύμβουλος: 
 
Σοφία Τσανή Δικηγόρος
6973 616486, 2310 716 20 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!