Το κρυφό μυστικό. Τι μπορεί να σε κρατήσει αληθινά νέο για πάντα.

 
 
 
Κρίμα που δεν είχα επίγνωση της νεαρής ηλικίας μου, όταν την είχα.
 
Τώρα πια είμαι βέβαιη, πως για να χαρείς τα νιάτα σου πρέπει να έχεις πλήρη επίγνωση της ηλικίας σου και να μην επιθυμείς να αλλάξεις τον κόσμο, αλλά να αλλάξεις εσύ, να διακατέχεσαι συνέχεια από μια συγκίνηση για το γεγονός πως μετέχεις στον χρόνο ότι παρακολουθείς τον εαυτό σου και τον απολαμβάνεις καθώς ερωτεύεται, καθώς επαναστατεί, καθώς μπερδεύεται.
 
Νέο. Αληθινά νέο, σε κρατά η επίγνωση της διάρκειας του χρόνου. 
 
Το λεωφορείο χοροπηδούσε σαν γκαστρωμένη πάνω σε γαϊδούρι και μια έννοια, μια σκέψη, εξακολουθούσε να μου τριβελίζει το μυαλό.
Μίλησα με τόσους ανθρώπους και όμως, το νόημα είναι συγκεχυμένο. Τόσοι άνθρωποι και κανένας δεν είχε τη βεβαιότητα να μου πει:«Άκου εδώ, αυτό είναι το νόημα της ζωής!»
 
Οι ιστορίες όλων δεν ήταν καλύτερες από τις δικές μου. Ήταν ιστορίες ήττας. Ήταν ιστορίες σύγχυσης.
Υπάρχει όμως, ένα κρυφό μυστικό μέσα σε όλα αυτά. Υπάρχει κάτι που πριν δε σκέφτηκα. Η ζωή δεν έχει ένα νόημα. Έχει πολλά μικρά νοήματα.
 
Ένα από τα νοήματά της είναι η χαμογελαστή πρωινή καλημέρα στον άνθρωπο που σου δίνει τσιγάρα. Είναι η καταβύθιση στο σκούρο υγρό του πρωινού σου καφέ, όταν ο πρωινός καφές είναι ωραίος. Αυτό είναι νόημα. Το μικρό μαύρο φόρεμα που δείχνει το κορμί σου τέλειο και εσύ το χαίρεσαι, αυτό είναι νόημα. Το να στηρίξεις έναν περαστικό για να περάσει τη διάβαση, αυτό είναι το νόημα. Η κρέμα ημέρας που απλώνεται σαν αγάπη και λιώνει στο πρόσωπό σου, είναι νόημα. Οι βλεφαρίδες που δε στέκονται παρόλη την επιμονή σου με τις αλλεπάλληλες στρώσεις της φθηνής σου μάσκαρας, αυτό είναι νόημα. Ο γλυκός πόνος της περιόδου σου παρέα με τα αναλγητικά και το ζεστό χαμομήλι,κίτρινο και διάφανο σαν τα ζεστά ούρα της διαβητικής γιαγιάς σου σε κατάσταση υπεργλυκαιμίας κι αυτό είναι νόημα.
 
Ο φόβος σου ότι δε θα καταφέρεις να παντρευτείς αν και έφθασες στα τριάντα και όλοι περιμένουν να σε δουν να κυνηγάς ένα κουτσούβελο με ασυνάρτητα κοτσίδια στο πάρκο, αυτό είναι νόημα. Όλα είναι νόημα. Ο χρόνος που έχεις, ο χρόνος που δεν έχεις, ο χρόνος που χάνεις και ο χρόνος που δίνεις. Το νόημα της ζωής βρίσκεται μέσα στην ίδια τη βαρετή ανούσια ζωή. Το θέμα δεν είναι τι βλέπεις, αλλά πώς το βλέπεις. Ή που θα ζήσεις με ευγνωμοσύνη μέσα στα ρυάκια των ρυτίδων σου ή που θα το διασκεδάσεις σιδερώνοντάς τες με “μπότοξ” ή που θα κολυμπήσεις μέσα σε αυτές και όπου σε βγάλει. Όλα μέσα στον χρόνο είναι πολυτέλεια.
 
Το θέμα είναι να ζεις τιςεπιλογές σου, να είσαι ο εαυτός σου, να μη χαθείς μέσα σε κανέναν άλλον, να είσαι εσύ και αυτά που πιστεύεις. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέξεις, γιατί η ζωή δεν είναι μόνο νόημα, αλλά και επιλογές. Και όποιον δρόμο και να επιλέξεις, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να πενθείς γι’ αυτόν που δεν επέλεξες. Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι έπραξες ό, τι θέλησες, ό, τι διάλεξες. Και να είσαι περήφανος γι’αυτό. Μεγαλώνεις αρκετά τελικά, για να συνειδητοποιήσεις πως η ψυχή ρέει πάνω στο δοξάρι τουΘεού. Είμαστε νερό που περιστρέφεται γύρω από το θερμό ηλιακό φως. Δεν πιστεύω στους κακούς ανθρώπους.
 
 
Μόνο που είμαστε όντα μόνα μας πάνω στη Γη και είναι ο καθένας παρέα με την ιδιαιτερότητά του κι έτσι είμαστε ένα νερό που τρέχει μέσα σε ένα ποτάμι. Ένα νερό διάφανο σαν λαμπερή δαντέλα από ραφιναρισμένο φόρεμα.Νερό που σκοντάφτει πάνω σε βράχους και πονάει. Και έτσι, όπως πέφτει θυμωμένο από τη μοναξιά του πονάει, όχι μόνο το ίδιο, αλλά πονάει και την πέτρα. Νερό και πέτρα γίνονται δέρμα και κόκαλο. Σχίζονται για λίγο και στέκονται μόνα τους, αλλά είναι καλύτερα όταν πονάνε μαζί.
 
 
Γι’ αυτό η αγάπη είναι υπέροχη, γιατί δίνει νόημα στο “μαζί” και το “μαζί” δίνει νόημα στη ζωή. Αλλά το μαζί είναι ταλέντο, δεν είναι τύχη κι όπως κάθε ταλέντο εκπορεύεται από τον πόνο. Ο πόνος είναι το ελατήριο για να ανακαλύψεις το κατάλληλο φάρμακο που θα σε θεραπεύσει.      
 
 Απόσπασμα απο το μυθιστόρημα της Ζωής Κυροπούλου, "Εκείνες που μάγεψαν τον θάνατο"Bρείτε το εδώ:
 
 
 
 

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!