Μαγνήσιο και μαγγάνιο. Φάρμακα για την οστεοπόρωση. Σε ποιες εύκολες τροφές θα τα βρείτε!

Μαγνήσιο και μαγγάνιο. Φάρμακα για την οστεοπόρωση. Σε ποιες εύκολες τροφές θα τα βρείτε!

Αν είσαι γυναίκα, η οστεοπόρωση σε αφορά. Συνήθως εμείς οι γυναίκες προσέχουμε τις ρυτίδες μας περισσότερο από τα οστά μας κι όμως η υγεία τους κινδυνεύει πολύ εύκολα αν δεν προσέξουμε. Η διατροφή μπορεί να μας σώσει έτσι ώστε να είμαστε πάντα γερές ως το κόκαλο! Σύμφωνα μάλιστα με τις στατιστικές οι θάνατοι από Οστεοπόρωση είναι περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του μαστού! Τέλος πάντων το θέμα μας δεν είναι να τρομάξουμε αλλά να δούμε πως με φυσικά και απλά μέσα μπορούμε να παραμείνουμε γερές και ακμαίες. Αυτό δεν θέλουμε όλες; Όχι μαραμένα νιάτα αλλά ανθισμένο μεγάλωμα!

Η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση μπορούν να μας σώσουν.

Υπάρχει η φήμη ότι όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση χρειάζονται μόνο ασβέστιο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.  Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης δεν αρκεί μόνο η πρόσληψη ασβεστίου. Μάλιστα το ασβέστιο δεν αποτελεί το μόνο φάρμακο για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης αλλά η διατροφή και με άλλα μέταλλα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των αδύναμων οστών σε συνεργασία.

Διαβάζοντας τα ονόματα αυτών των δύο στοιχείων (μαγγάνιο - μαγνήσιο) ίσως πελαγώσετε απορώντας για το που μπορείτε να τα βρείτε. Μην ανησυχείτε υπάρχουν εξαιρετικές πηγές μαγνησίου και μαγγανίου που προέρχονται από πολύ απλές και πολύτιμες τροφές τις οποίες και βρίσκουμε παντού.

Οι γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση εμφανίζουν συνήθως χαμηλές τιμές μαγνησίου. Για να διατηρηθεί όμως το ασβέστιο στο σώμα και να διατηρήσουμε την οστική μας πυκνότητα χρειάζεται μαζί με το ασβέστιο παράλληλη λήψη μαγνησίου. Είναι τότε που το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα!

Την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο θα την βρείτε στους καθαρισμένους κολοκυθόσπορούς (πρώτο και με διαφορά καθώς μόλις 100 γραμμάρια κολοκυθόσπορου, προσφέρουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση), στο ταχίνι, στο σουσάμι, στα αμύγδαλα, στο κουκουνάρι, στο φύτρο του σιταριού, στη σόγια. Ακόμη θα το βρείτε άφθονο: στα μαυρομάτικα φασόλια. στην γλιστρίδα, στο σπανάκι στην τσουκνίδα, τον αμάραντο και το ξινολάπαθο.

Περιπτώσεις υπερεπάρκειας μαγνησίου που να προκαλεί κάποια βλάβη είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Σε εξαιρετικές και σπάνιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν ερυθήματα στο δέρμα δίψα, ελάττωση πίεσης.

Μυστικό: Εφόσον χρησιμοποιήσετε κολοκυθόσπορο για την ενίσχυση της υγείας σας, να ξέρετε ότι οι κολοκυθόσποροι μπορούν επιπλέον να χρησιμοποιηθούν και σε αρτοσκευάσματα (ψωμί, πίτες, κτλ), σε δημητριακά σε σαλάτες, ακόμα και σε γλυκά! Μπορούν βέβαια να φαγωθούν πάντα απολαυστικά σκέτα μπροστά στην τηλεόραση. Η επιλογή δική σας.

 

Μαγγάνιο για σούπερ οστά! Ο προστάτης!

 

Το μαγγάνιο έχει σπουδαία αποστολή στον οργανισμό και είναι εύκολο κανείς να καταλάβει γιατί είναι απαραίτητη η πρόσληψη του στην οστεοπόρωση. Το μαγγάνιο, ελέγχει την σωματική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο ρόλος του. Στηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το νευρικό. Επηρεάζει τον σχηματισμό των χόνδρων των οστών. Με την βοήθεια του αξιοποιούμε καλύτερα τις βιταμίνες Α, Β, C και Ε.

Είναι απολύτως απαραίτητο για την δημιουργία του αρθρικού υγρού. Το αρθρικό υγρό είναι με λίγα λόγια το λιπαντικό που παράγει το σώμα μας για να είναι γερές και σωστές οι αρθρώσεις μας.

Σημειώστε το αυτό, θέλει την προσοχή σας.

Ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να προκαλέσει και η συστηματική κατανάλωση έτοιμων και επεξεργασμένων τροφών!

 

Μαγγάνιο μπορείτε να βρείτε :

στο μαύρο τσάι

(αποτελεί την τοπ τροφή έχει τον υψηλότερο δείκτη μαγγανίου)

μπορείτε να πίνετε άφοβα από 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

Θα ήταν όμως καλό να μην βάλετε ζάχαρη μέσα στο μαύρο τσάι σας γιατί είναι τοξική και μόνο καλό δεν κάνει στα οστά. Δοκιμάστε αν θέλετε να το γλυκάνετε με καλό μέλι από γνωστό σας παραγωγό η ακόμη καλύτερα χαρουπόμελο που έχει πάρα πολύ ασβέστιο μέσα του και αποτελεί σούπερ τροφή για την οστεοπόρωση.

Να θυμάστε όμως ότι η τροφή σας είναι το φάρμακο σας γι αυτό αν μπορείτε, προσπαθήστε σιγά σιγά να μάθετε στον εαυτό σας, να απολαμβάνει το μαύρο τσάι του σκέτο. Εάν θέλετε να αξιοποιήστε και το χαρουπόμελο για την ενίσχυση του ασβεστίου σας, μπορείτε πάντα να το προσθέσετε σε άλλες συνταγές σας που θα έχετε αποκλειστικά για την απόλαυση σας. Χαρουπόμελο θα βρείτε σε καταστήματα βοτάνων ελαίων ή ακόμη και σε καλά καταστήματα ξηρών καρπών. Τρώγεται και σκέτο θυμίζει πάρα πολύ καρυδάκι γλυκό του κουταλιού !

Μαγγάνιο επίσης μπορείτε να βρείτε και σε άλλες τροφές: στο μαρούλι, στα μαυρομάτικα φασόλια, το σπανάκι, το μάραθο, το τζίντζερ τον μαϊντανό, το ψωμί σίκαλης, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα μύδια καρότα κ.α.. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ συχνά έχει διαπιστωθεί έλλειψη μαγγανίου σε διαβητικούς, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σε ανθρώπους που πάσχουν από αρτηριοσκλήρωση ή από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι επιπτώσεις από την έλλειψη του είναι: προβλήματα στα οστά. Επίσης αδυναμία μαλλιών και νυχιών προβλήματα ακοής και απώλεια βάρους.

Σημαντικό μυστικό: Την απορρόφηση του μαγγανίου βοηθάει πάρα πολύ η βιταμίνη C. Καλό θα ήταν λοιπόν μέσα στο μαύρο τσάι σας ή στα χορταρικά σας να ρίχνετε άφθονο λεμόνι για να εισπράξετε και τα αποτοξινωτικά του οφέλη.

Στην οστεοπόρωση λοιπόν δεν καταναλώνουμε μόνο ασβέστιο αλλά και τα απαραίτητα μας μέταλλα που φροντίζουν τα οστά μας. Αυτά τα 2 στοιχεία μπορεί να αλλάξουν την ποιότητα της ζωής σας εάν πάσχετε από οστεοπόρωση ή να αποτρέψουν την νόσο σε συνδυασμό με το ασβέστιο.

Προσοχή ενημερώστε και συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή θέλετε να κάνετε στην διατροφή σας.

από την Ζωή Κυροπούλου

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!